Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Curl o co tu chodzi ?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kamil1114
Jakie jest praktyczne zastosowanie curla w PHP ? Czytalem jakieś objasnienie o curlu , ale nigdzie nie widzę jego praktycznego zastosowania. Proszę o jakieś proste wytłumaczenie mi tego. Czy jest to trudna biblioteka ( bo to jest chyba biblioteka ) ?
thek
CURL to biblioteka, do której obsług masz funkcje w PHP. Służy ona najczęściej od strony praktycznej do pobierania treści stron ww, połączeń z serwerami i obsługę połączeń zdalnych z racji tego, że obsługuje także cookies czy polecenia POST. Spamerzy także często z niej korzystają. Innym zastosowaniem, które przysporzyło jej pewnego rodzaju "sławy" (nagatywnej także) jest oparcie na niej botów. W tym do gier przeglądarkowych.
d3f3nd3r
Wszystko jest ładnie wytłumaczone TU
kamil1114
A ta biblioteka jest domyslnie włączona na serwerze www ? Czyli mogę pobrać jakieś dane z mojej strony i zapisać je do pliku , albo wykorzystać na innej stronie ? Zna ktoś jakiś prosty kurs o tej bibliotece ?
nospor
w manualu masz pokazane rozne przyklady uzycia. czemu w pierwszej kolejnosci tam nie zaglądasz?
kamil1114
Bo jest po angielsku. Niby znam angielski , ale latwiej jest się czegoś nauczyć jak jest w ojczystym języku.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.