Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] Kombinacja z IF'em oraz Mysql_Query
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Klycior
Witam,

Stworzyłem pewny system który w bazie ma zapisany czas wygaśnięcia konta przez użytkownika.Cały system nie posiada jednak systemu logowania dla osób bo jest on nie potrzebny w moim zastosowaniu.Podczas zakładania konta przez użytkownika zapisuje się w bazie w tabeli \\\"dokiedy\\\" czas do którego dodałem 1 miesiąc.
Zrzut z bazy:

I teraz muszę napisać funkcję która sprawdza aktualny czas z czasem \\\"dokiedy\\\" i kiedy czas time() będzie większy od czasu \\\"dokiedy\\\" to musi zostać zmieniony status czyli \\\"aktywne=0\\\" lecz nie mam pojęcia jak to zrobić hurtowo dla wszystkich użytkowników.
Problem z stwierdzaniem czy status ma być zmieniony wymyśliłem tak:

1. $wyswietl = mysql_query(\\\"SELECT id, username, access, dokiedy, aktywny FROM test\\\");
  2. $tab[\\\'dokiedy\\\'] < time();{
  3. mysql_query(\\\"UPDATE users SET aktywny=0 WHERE username=\\\'\\\" . $tab[\\\'username\\\'] . \\\"\\\'\\\");

Zmienna $tab posiada pętlę.
Nie mam pojęcia jak to napisać, pomoże ktoś ?
MateuszS
  1. $wyswietl = mysql_query("SELECT * FROM amx_amxadmins");
  2. $czas = time();
  3. while($wynik = mysql_fetch_assoc($wyswietl))
  4. {
  5.  
  6. if($wynik["dokiedy"] < $czas) {
  7. $zap = mysql_query("UPDATE amx_admins_servers SET aktywny=0 WHERE username='" . $wynik['username'] . "'");
  8. }
  9. }
Klycior
DoKiedy mam równe 1260365621
Ale nie zmienił mi statusu.
MateuszS
pokaz jakis sensowny screen bazy bo ten co dales to hmm... biggrin.gif

PS dopisz po zapytaniach

Klycior
No właśnie teraz zauważyłem smile.gif
MateuszS
Zauwaz ze pobierasz dane SELECTem z innej tabeli a probujesz UPDATE'owac inna. Weź je zamień na tą w której jest pole dokiedy, username itd
Klycior
Faktycznie winksmiley.jpg
Chyba już nie ta pora na myślenie.

Dziękuję.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.