Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne][PHP]Uruchomienie fpdf
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Demerzel
Wita,

Zainstalowałem na Debianie Apache2 php5 fpdf, wszystko z paczek. sam Apache2 php5 dział. Zachodze w głowę co prócz php-fpdf trzeba doinstalować lub jak skonfigurować aby funkcje działały.
  1. <?php
  2. require('fpdf.php');
  3.  
  4. $pdf=new FPDF();
  5. $pdf->AddPage();
  6. $pdf->SetFont('Arial','B',16);
  7. $pdf->Cell(40,10,'Hello World!');
  8. $pdf->Output();
  9. ?>

Cytat
Warning: require(fpdf.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/cgi/phpgen.php on line 2

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required 'fpdf.php' (include_path='.:/usr/share/php:/usr/share/pear') in /var/www/cgi/phpgen.php on line 2

Po jaką *** instaluje pakiet jak mam szukać i plik i podsówać żey funkcje działały...? Skąd wytrzasnąć ów pliczek a najlepiej jak skonfigurować aby instalacja pakietu w Debanie miała sens.
artur_dziocha
A czemu instalowałeś z repo??
Przecież paczka jest do ściągnięcia ze strony fpdf??
Poszukaj /usr/lib/php5 albo /etc/php5 /usr/local/lib/
FPDF
Użycie z polskimi czcionkami
Demerzel
Dlaczego z paczek?
A po jaką .... są paczki? Żeby raz dwa instalować i działa, czasem jednak się trafia taki przypadek....
nigdzie nie znalazłem a podanie etc świadczy o wyrywaniu się bez wiedzy. Do etc idą pliki konfiguracyjne.
Tym niemniej ściągnąłem ze strony i uruchomiłem
artur_dziocha
Etc z rozpędu. Sprawdź to
  1. <?php require('/usr/share/php/fpdf/fpdf.php'); ?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.