blojayble
19.03.2010, 16:42:09
Witam, jestem nowy w temacie programowania php i mam parę wątpliwości.
Zainteresowała mnie kwestia działania gier przez przeglądarkę. No tak, działa ona na zasadzie silnika napisanego w php.
Po namysłach stwierdziłem że można by się wziąć za php i może sam bym spróbował zrobić jakąś prostą grę dla sprawdzenia, i tutaj wątpliwości:
Czy taki silnik trzeba napisać od podstaw i działa on samodzielnie bez żadnych dodatkowych programów, tak jak np phpbb3 zainstalowany na serwerze, czy można by zrobić portal na jakimś CMS i wgrać skrypt do CMS'a, który działał by jako silnik do gry i automatycznie zamieniał portal w grę via www.
Czy można by po prostu zrobić portal oparty na php-fusion, wgrać napisany przez siebie silnik i by to mogło działać?
A może jednak trzeba wszystko zrobić od podstaw?
Zakładając że by się dało zrobić taki skrypt na portal, to czy ten portal mógłby być oparty na Joomla!, z tego co wiem żeby odpalić skrypt na Joomli trzeba go zmienić w komponent dla niego, dało by z takim skryptem rade zrobić to samo?
Być może niektóre z moich wypowiedzi zabrzmiały niedorzecznie, jednak jestem nowicjuszem w tej dziedzinie.
Dziękuję z góry za odpowiedź.
Pozdrawiam, blojayble.
MateuszS
19.03.2010, 16:55:27
Po co do tego php fusion phpbb3 mieszać? Stronę robisz sam, w końcu to ma być twoja gra, forum możesz postawić na phpbb3. Są w prawdzie gotowe silniki do gier ale... czy wtedy gra będzie wyglądała tak jak ty chcesz? Niekoniecznie, dlatego polecam wziąć się za PHP i samemu próbować coś napisać.
blojayble
19.03.2010, 17:41:33
phpbb3 to był przykład, nie mam zamiaru robić gry internetowej na forum, to co chce zrobić nie ma nic wspólnego z phpbb3 taki przykład podałem.
Uproszczę pytanie:
Jeśli mam portal na php-fusion albo Joomla!, to czy mogę napisać skrypt (pełniący rolę silnika gry) który pozwoli używać portalu jako gry via www?
MateuszS
19.03.2010, 17:54:25
Technicznie jest to możliwe (musiałbyś przerobić trochę kodu, dowalić cały silnik gry). Ale to już zaawansowane PHP i sam chciałbym tyle umieć żeby móc takie coś zrobić ;]
blojayble
19.03.2010, 18:13:21
No tak, łatwo nie ma.

Jednakże po mojemu rozumowaniu to i tak łatwiejszym rozwiązaniem będzie skorzystanie z gotowego systemu który będzie służył za "obudowę" silnika, niż robić wszystko od początku samemu.
Kużdo
19.03.2010, 18:20:14
Raczej łatwiej jest napisać własny silnik z obudową niż modyfikować czyjeś dzieło ;P To tak jakbym chciał do obudowy Nokii 3510 wsadzić swój model telefonu z klapką ;P Za dużo do modyfikowania, bardziej opłaca się napisać swój skrypt ;P
blojayble
19.03.2010, 18:28:49
Z tym że nie chce modyfikować czyjegoś silnika, lecz tylko dać skrypt na portal aby działał jako gra, ale może macie racje...
Jednak żeby zrobić własny system trzeba chyba naprawdę dużo umiejętności i doświadczenia no i kodu będzie masa, nie wiem, spróbuje coś pokombinować...
Naprawdę łatwiej wszystko napisać od podstaw niż napisać część samemu a część trochę zmodyfikować?
A czy są jakieś frameworki które mogły by mi pomóc w robieniu tego silnika? (no i całego skryptu jeśli będę musiał)
frytek92
19.03.2010, 18:40:54
Ja myślę jeżeli jesteś słaby w PHP to na początek możesz wziąć gotowy silnik Vallheru i zacząć przerabiać co w ostateczności a jeżeli chcesz zrobić grę to zacznij sie uczyć najlepiej kup książkę polecam : "PHP5, Apache i MySQL. Od podstaw" i zacznij od czegoś prostszego ale jak mowie polecam żebyś kupił ksiązke i zaczął od jakiś prostych skryptów np : System Newsów
blojayble
19.03.2010, 19:15:23
Hehe, właśnie nie tyle rozchodzi się o grę co o naukę php, a gra ma być dla sprawdzenia umiejętności, a to było pytanie zadane z ciekawości.

Co do książki, ja właśnie szukam kursu php i znalazłem coś interesującego a mianowicie
KURS VIDEO.
Tak patrząc na ten kurs, wydaje się być dobry, sprzedawca ma 100% pozytywów, a jego kursy są bardzo chwalone, no i od razu jest parę słów o jquery i frameworku CakePHP, więc całość wydaje się być dobrym towarem.

Co wy o takim sądzicie?
A tak przy okazji, znacie jakieś elastyczne, gotowe silniki, na których mógłbym się wzorować?
Rysh
19.03.2010, 19:57:51
Ważne mieć cel co chcesz osiągnąć, jeśli czegoś nie rozumiesz czytasz o tym i próbujesz wykonać. W końcu coś Ci powstanie. Jednak po napisaniu takiego czegoś, zapewne dojdziesz do wniosku że to co napisałeś jest dobre, ale teraz napisał byś to lepiej i wydajniej - możliwe że zaczniesz od nowa. Tak było w moim przypadku, napisałem prostą grę w php, gdzie wcielasz się w wojownika, zdobywasz doświadczenie, przedmioty, zakładasz je, rozdajesz punkty (coś a'la diablo). Oczywiście wszystko działało.
Jeśli chcesz zaczynać przygodę z php, to lepiej napisać coś od nowa, pojąć szybko kod którego się nie napisało też wymaga doświadczenia.
blojayble
19.03.2010, 20:57:55
A możecie polecić mi jakieś książki lub kursy dotyczące php, i MySQL i jeszcze jakieś bonusy?
A co byście powiedzieli o
TYMPostanowiłem że pouczę się php i napiszę własny silnik, przy okazji coś będę potrafił na przyszłość.
frytek92
19.03.2010, 22:45:03
Kiedy zacząłem uczyć się PHP jakoś video kursy mi nie wchodziły nie znam nikogo kto sie na video kursach PHP nauczył ale możesz spróbować jeżeli inne metody są nieskuteczne. Ale i tak myślę ze o wiele lepiej w programowaniu radzą sobie ci którzy potrafią korzystać z informacji zawartych w internecie a nie prostych video kursów.
Rysh
20.03.2010, 03:46:32
Najlepiej to mamual php. Zaczynasz od rejestracji i logowania, kiedy Ci wyjdzie dodajesz nowe rzeczy i tak w koło
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.