Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS]Jak połąćzyć relative z absolute?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mperlam
Cześć. Mam dość nietypową zagwozdkę, którą staram się rozwiązać. Najłatwiej będzie to zobrazować. Chciałbym aby szare obiekty były procentowo ustawione WZGLĘDEM żółtego obszaru (czyli np. jeżeli dam top: 0 to będzie na samej górze obszaru żółtego - anie całej strony). Czy da radę tak zrobić? W body ustawiłem marginesy górny i dolny na tyle pikseli, ile zajmuje nawigacja i stopka. Dzięki temu pozycja relatywna ma punkty wyjścia zaraz pod nawigacją. Czytałem gdzieś, że można połączyć pozycję relatywną i absolutną ale niestety nie mogłem znaleźć przykładów.

Pawel_W
ustaw position:relative dla żółtego a wtedy wszystkie elementy z position:absolute znajdujące się w środku niego będą miały pozycję określoną względem jego smile.gif
mperlam
Nie wiedziałem, że to takie proste smile.gif Pojawił się mały problem. Jak zrobić warstwę relative aby była długa (góra-dół) na całą wysokość strony (zakładając, że będę zmieniał rozdzielczości)...?...
Pawel_W
w css będzie ciężko, lepszym rozwiązaniem będzie chyba javascript
mperlam
Tutaj się zdziwiłem... "height: 100%;" i działa jak powinno tongue.gif Czasami CSS mnie zadziwia biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.