Słuchajcie jak zrobić stronicowanie wyświetlania wyników ale tak by podmieniało wyświetlaną zawartość tylko w konkretnym div'ie

Skrypt wyświetla mi zawartość plików z danego katalogu (w pliczkach sa jakieśtam info)
pokaze czesc kodu która wyświetla:
$ile_plikow=0; if ($file === '.' || $file === '..') continue; $tablica_z_plikami[] = $file; //przypisujemy do kolejnego elementu tablicy nazwę pliku $ile_plikow++; //liczymy ile pliczków jest } echo ' </td></tr><tr><td align=center><b> wpisów: '. $ile_plikow . '</b><br><br></td></tr><tr><td align=left>'; // drukowanie liczby wpisow; //wyswietlanie for($i=0;$i<$ile_plikow;$i++) { $wpisana_nazwa_pliku=explode(".", $tablica_z_plikami[$i]); // odcinam sama nazwe bez daty i rozszerzenia //echo $wpisana_nazwa_pliku[0] .'<br>'; sama nazwa bez daty i rozszerzenia //echo $tablica_z_plikami[$i].'<br>'; cala nazwa pliku echo '. <span class=st1><a href="'. $text[1] .'" target="blank">'. $wpisana_nazwa_pliku[0] .'</span></a> <br>'; else{ } echo '<span class="st2">dodał/a:<b><span class="st3"> '.$text[0] .'</span> </b> '. $text[3] .'</span><br>'; }
nie zwracajcie uwagi na komentarze czy to co w nich jest pisze czasem żeby sam sie potem nie pogubić ;]
Zdaje się ze trzeba będzie przerobić wyświetlanie.. albo dać to co ma być wyświetlane wszystko do tablicy (jeden plik jeden element)
potem określić ile ma być wyświetlane na stronie np. $ile_na_stronie=10; i w pętli wyświetlić na raz tyle ile ma być wpisów widocznych na strone.. ale nie wiem jak skonstruować linki do sterowania przewijaniem stron aby podmieniał mi tylko same wyświetlane wpisy
Tu mam działające rozwiązanie z jakiejś strony co kiedyś pisałem, ale to polegało na zamianie całej strony.
Tylko w tym przypadku zmienia sie link z np: http://adres/index.php?id=jakasstrona na http://adres/index.php?id=11 (11 dlatego ze wyświetlało od 11 wpisu)
Ale ja chciałbym zamieniać zawartość diva a nie całość najlepiej bez ruszania adresu strony
for ($z=0;$z<=$ile;$z++) { $y=$z+1; //numery stron są od 1 a nie od 0 if ($y==$ctpage) {print ("<FONT color=#000000> $y ");} //piszemy numer biezacej strony nie jako hiperlink }