Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak wygenerowac link aktywacyjny w rejestracji php?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Savail
Witam
Dzieki waszej pomocy i kursów online stwierdzilem iz umialbym zrobic juz skrypt rejestracji i logowania, oczywiscie w oparciu o bazy mysql. Tylko 1 rzeczy nie wiem. Jak wygenerowac automatycznie link aktywacyjny? Nie mam zielonego pojecia jak sie do tego zabrac. Bylbym wdzieczny za instrukcj, wszelka porade i pomoc. ^^
marcio
  1. $activationKey = substr(md5(time().range(1, 9999)), 1, 12);

Chodzby tak potem w bazie zapisujesz ten id i wysylasz go w gecie w email'u po czym na stronie rejestracji sprawdzasz czy zmienna z id aktywacji nie jest pusta, jelsi nie jest sprawdzasz czy taki id istnieje w bazie i jesli tak aktywujesz konto.
By aktywowac konto w tabeli z uzytkownikami daj im pole active gdzie na samym poczatku ma wartosc 0 gdy kliknie na odpowiedni link zmienie sie na 1 i przy logowaniu sprawdzaj czy user ma aktywne konto.
Fifi209
Cytat(marcio @ 28.03.2010, 14:19:22 ) *
  1. $activationKey = substr(md5(time().range(1, 9999)), 1, 12);

Chodzby tak potem w bazie zapisujesz ten id i wysylasz go w gecie w email'u po czym na stronie rejestracji sprawdzasz czy zmienna z id aktywacji nie jest pusta, jelsi nie jest sprawdzasz czy taki id istnieje w bazie i jesli tak aktywujesz konto.
By aktywowac konto w tabeli z uzytkownikami daj im pole active gdzie na samym poczatku ma wartosc 0 gdy kliknie na odpowiedni link zmienie sie na 1 i przy logowaniu sprawdzaj czy user ma aktywne konto.

Nie wystarczy zwykłe uniqid ?
Savail
hmm, ok dzieki, brzmi troche skomplikowanie ale metoda prob i bledow powinno mi sie udac ^^ dzieki
Danielcom
Można trochę prościej to zrobić (ja tak mam u siebie od dość długiego czasu i wszystko jest ok). Ogólnie zasada z wysyłaniem kodu mailem taka sama, ale samo generowanie linku aktywacyjnego można zrobić tak:

1. $link_aktywacyjny = md5(date("Y:m:d"))

następnie w treści wystarczy podać
  1. adres_strony/kod=$link_aktywacyjny.

Użytkownik po kliknięciu powinien zostać przekierowany do funkcji która zmieni status na potwierdzony...
Proponuję do tego założyć dodatkową kolumnę np. confirm (0,1) gdzie 1- oznacza, ze użytkownik potwierdził maila.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.