Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Nie działające warunki
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
jabol61
Witam smile.gif W ostatnim temacie nie wiedziałem jak odebrać z hasło z bazy. No teraz mam kolejny problem, i jeśli on zostanie rozwiązany, to sprawa z hasłem też zostanie rozwiązana smile.gif No więc, mam taki skrypt:
  1. $selected_ip = checkIP(); //jest to funkcja pobierająca IP
  2. mysql_connect('localhost', 'root', 'krasnal');
  3. mysql_select_db('cwphp');
  4. $check_ips = mysql_query("SELECT * FROM adresy_ip WHERE ip = '" . $selected_ip . "';");
  5. if (!$check_ips)
  6. {
  7. $dodaj_ip = mysql_query("INSERT INTO adresy_ip VALUES ('" . $selected_ip . "', '0');");
  8. if ($dodaj_ip)
  9. {
  10. print("IP dodane do bazy!");
  11. }
  12. else
  13. {
  14. print("IP nie zostało dodane do bazy!");
  15. }
  16. }
  17. else
  18. {
  19. print("Takie IP jest już w bazie!");
  20. }

I chodzi o to, aby najpierw sprawdzić czy w bazie jest takie IP, a jeśli nie ma, to dodać je do bazy. No ale wynik nie jest taki jaki chcę. Albo wyświetla się, że nie można dodać IP do bazy, albo cały czas, że IP jest w bazie. I nie wiem co z tym zrobić.
Wicepsik
Skasuj średniki w zapytaniach

1. $check_ips = mysql_query("SELECT * FROM adresy_ip WHERE ip = '" . $selected_ip ."'");
  2. $dodaj_ip = mysql_query("INSERT INTO adresy_ip VALUES ('" . $selected_ip . "', '0')");
jabol61
Usunąłem, ale nadal zwraca, że nie można dodać do bazy.
nospor
Zastosuj się proszę do podanych tu porad:
Temat: Jak poprawnie zada pytanie
a dowiesz sie czemu nie dziala.
Przenosze na przedszkole
athei
Zajrzyj do manuala http://pl2.php.net/manual/pl/function.mysql-query.php, konkretnie ten kawałek "...Nie mówi natomiast nic o liczbie przetworzonych lub zwróconych wierszy...", zwróć uwagę na "Przyjmując, że zapytanie się powiodło, można użyć mysql_num_rows() by uzyskać informację o liczbie wierszy zwróconych w instrukcji SELECT"
jabol61
Ok, dzięki Wam za pomoc smile.gif Przeanalizowałem wszystko i doszedłem do rozwiązania smile.gif Temat do zamknięcia.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.