Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Mysql][PHP] Warunek where do zmiennej.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Rewil
Mam takie zapytanie w mysql_query:
  1. $ide = $_POST['id'];
  2. mysql_query("update uzytkownicy set nick = '$nick', imie = '$imie', nazwisko = '$nazwisko', email = '$email', telefon = '$telefon' where id = '$ide'");

Gdy daje echo $ide, wyświetla 5 za każdym razem. A pomimo to do mysql'a nie dodaje wartości.Natomiast gdy zamist $ide wpisze sie normalnie sztywno '5' to wszystko działa poprawnie.
piotrooo89
bardzo proszę o zapoznanie się z tym tematem: Temat: Jak poprawnie zada pytanie
Rewil
Zapoznanie się z całą lekturą nie pomogło, błąd mysql'a nie wyskakuje, błąd czysto php'owski też nie.
zend
  1. $ide = $_POST['id'];
  2. mysql_query("update uzytkownicy set `nick` = '" . $nick ."', `imie` = '" .$imie . "', `nazwisko` = '" . $nazwisko . "', `email` = '" . $email . "', `telefon` = '" . $telefon . "' where `id` = '" . $ide . "'");

Jeżeli to nie zadziała, włącz błędy i wyświetl wszystkie zmienne żeby się upewnić że istnieją. Choć z tego co pisałeś wnioskuję, że powinno działać
Wicepsik
Zmienna ide jest zmienną typu integer ponieważ przechowujesz tam liczbę. Usuń apostrofy przy zmiennej ide.
Rewil
Po wklepaniu twojego działa, po powrocie do mojego starego też działa. Magia ;].
zend
Cytat
Zmienna ide jest zmienną typu integer ponieważ przechowujesz tam liczbę. Usuń apostrofy przy zmiennej ide.

@Wicepsik - do czego zmieżasz? Jest jakaś różnica w wydajności między używaniem apostrofów przy kolumnach typu int, a nie używaniu ich? Zaciekawiłeś mnie smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.