Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kopiowanie wierszy miedzy tabelami i poszerzanie ich
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
likon1
Witam,
Czy da sie przekopiowac dany wiersz z jednej tabeli do drugiej tak jesli w tej drugiej tabeli mam dwa dodatkowe pola ktorym chcialbym przypisac odpowiednia wartosc a takze jedno pol (konkretnie id wiersza) mialby is wedlug autonumeracji drugiej tabeli.

Jesli da sie to zrobic w jednym zapytaniu to bardzo prosilbym o pomoc.

Z gory dzekuje - Pozdrawiam
Mchl
Mógłbyś podać przykład wiersza z pierwszej tabeli i jak miałby wyglądać wiersz w drugiej tabeli?
likon1
Np w pierwszym mam tabele

1. id nazwa grupa liczba masa typ
  2.  
  3. 23 Brak 2 32 23 12

I druga tabela

1. id nazwa grupa liczba masa typ rodzaj system

Chcialbym otrzymac taki wiersz w drugiej tabeli ze przeniose wszystkie wartosci z pierwszej a pola rodzaj i system ( tutaj odpowiednio wartosci 3 i 1) nadam samemu a autonumeracja zostanie zachowana

Otrzymam w drugiej tabeli (autonumeracja od jeden)

1. id nazwa grupa liczba masa typ rodzaj system
  2.  
  3. 1 Brak 2 32 23 12 3 1
phpion
  1. INSERT INTO docelowa (nazwa, grupa, liczba, masa, typ, rodzaj, system) SELECT nazwa, grupa, liczba, masa, typ, 3, 1 FROM zrodlowa

Pole id w tabeli docelowa powinno mieć atrybut AUTO_INCREMENT.
Mchl
Jeżeli w tabeli zrodlowej wartosci w id nie są ciągłe, to wypadałoby je też przenieść w insercie, a dopiero potem ustawić pole na AUTO_INCREMENT i odpowiednio ustawić wartość AUTO_INCREMENT tabeli docelowej.
phpion
Z tego co zrozumiałem to kolega chce właśnie zmienić numerację by startowała od 1 czyli ustawić ją od nowa.
Mchl
Chyba masz rację
likon1
Jest ok. Po prostu chcialem zeby zastala zachowana autonumeracja z drugiej tabelki Dzieki wielkie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.