Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Includowanie pliku z funkcjami
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
testphpinfo
Witam wszystkich smile.gif
Od niedawna zacząłem tworzyć strony w PHP i mam pytanie czy kroki jakie wykonuje są odpowiednie.
Dla przykładu:
plik index.php zawiera
  1. include('./files/funkcje.php');
  2. $title='Witaj';
  3.  
  4. //wywołuje funkcje home(); znajdującą się w pliku funkcje.php
  5. home($title);
  6.  

Mam pytanie ponieważ plik funkcje.php zawiera mnóstwo innych funkcji czy w momencie dodania "include('./files/funkcje.php');" najpierw wykonuje się cała zawartość tego pliku a potem jak wywołuje funkcje (np. home($title)) "wchodzę" do funkcji home () ?
Ogólnie chodzi mi o to czy jak będę miał kolejne strony (kontakt.php, oferta.php) i w każdym pliku dam include funkcje.php to obciążam serwer (ponieważ wykonują się wszystkie funkcje zawarte w pliku funkcje.php)?
Proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam i z góry dziękuje.
pedro84
Fukcje wykonywane są w momencie ich wywołania.
luck
Jeśli w tym pliku są tylko definicje funkcji to same z siebie się nie wywołają - to by było nielogiczne. Dopiero świadome wywołanie uruchamia funkcję, np. Twoje
  1. home($title);
Nie powiem, że to jest tak do końca poprawne, ale na początek jak najbardziej może być. Możesz ewentualnie podzielić sobie ten plik na mniejsze, w zależności od zastosowania funkcji. To byłaby taka namiastka klas. Stamtąd już tylko krok do obiektówki i użycia __autoload() zamiast ciągłego includowania. Ale do wszystkiego dojdziesz w swoim czasie winksmiley.jpg Powodzenia!
testphpinfo
Dziękuje za odpowiedzi smile.gif
w pliku funkcje mam np. coś takiego:

1. function home ($title){
  2. echo "jesteś tutaj $title";
  3. echo " .. jakaś treść ..";
  4. }

po prostu podzieliłem sobie wszystkie podstrony na kawałki kodów html zapisując je w funkcjach i wywołuje odpowiednią w zależności od potrzeb.
pedro84
Cytat(luck @ 5.04.2010, 17:06:23 ) *
Stamtąd już tylko krok do obiektówki

Świetne rozwinięcie, ale z tym to przesadziłeś biggrin.gif Obiektowe to "troszeczkę" więcej smile.gif (wiem, wiem, skrót myślowy)
luck
No wiadomo, że skrót winksmiley.jpg Chodziło mi o to, że kiedy już ktoś zauważy zalety logicznego porządkowania kodu, to dużo łatwiej mu przejść na obiekty. Swoją drogą, przecież przeskok ze struktur na klasy (nie mówię o programowaniu obiektowym "pełną gębą") nie jest wcale taki trudny. Choć może tak powinienem to ująć: zamiast "krok do obiektówki" - "krok do rozpoczęcia korzystania z klas". Chyba rzeczywiście lepiej winksmiley.jpg
pedro84
Cytat(luck @ 5.04.2010, 17:21:42 ) *
No wiadomo, że skrót winksmiley.jpg Chodziło mi o to, że kiedy już ktoś zauważy zalety logicznego porządkowania kodu, to dużo łatwiej mu przejść na obiekty. Swoją drogą, przecież przeskok ze struktur na klasy (nie mówię o programowaniu obiektowym "pełną gębą") nie jest wcale taki trudny. Choć może tak powinienem to ująć: zamiast "krok do obiektówki" - "krok do rozpoczęcia korzystania z klas". Chyba rzeczywiście lepiej winksmiley.jpg

Tak, jasne. Może faktycznie drugi zwrot byłby lepszy, aczkolwiek chciałem tylko zaakcentować, że korzystanie z klas != programowanie obiektowe. Jednak błędu w Twojej wypowiedzi nie było. EOT smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.