Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wczytanie pliku js + przesłanie do niego zmiennych.
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
haryb
Mam taką sytuację:
W szablonie stronie mam dosyć duży blok js w którym sa używane zmienne przesyłane przez PHP.
I teraz chciałbym wyciąć cały js i wrzucić ładnie do osobnego pliku i do szablonu zaciągnąć tylko link wczytujący plik .js

Jednak tutaj pojawia sie problem - jak przesłać zmienne do tego pliku .js ?
Jaki jest sposób elegancki by te zmienne można było przesłać do tego pliku?
Jest może jakaś metoda w jQuery która wczytuje plik i ma np. jako parametr możliwość podania np. tablicy danych widzianych w pliku js?

Pozdro
Hary
slammer
zamiast wczytywac plik js to wczytaj plik php smile.gif Chyba, że masz wpływ na ustawienia php to pewnie dałoby się ustawić parsowanie plików .js..

1. <script type="text/javascript" src="js/script.php"></script>
haryb
To nie jest elegancje i poprawne rozwiązanie - moim zdaniem. to jeszcze gożej wygląda od chamskiego includa
Gdzies kiedys widziałem nie wiem czy to własnie było w jqery czy w innym frameworku że była jakas funkcja gotowa która jako parametr przyjmowała nazwe pliku js do wczytania a drugi chyba tablice JSON z zmiennymi widzianymi w pliku.
Ale własnie nie wiem jak to dokładnie było napisane.

Na pewno musi być jakiś sposób na rozwiązanie tego problemu bo na pewno wiele osób napotkało na podobny problem.

Chyba że zrobic inaczej:
Podpiąć plik js jednakże umieścić kod w funkcję która przyjmuje parametry i wówczas w odpowiednim miejscu w szablonie wywołać samą to konretną metode wrzucając jej wartości parametrow?
Co o tym sądzicie?
slammer
no to w czym problem tongue.gif na stronie głównej utwórz sobie ustawienia globalne:

1. var settings = {p1: '<?=$zmienna1?>',p2: '<?=$zmienna2?>'}
  2.  
  3. ...tutaj includujesz pozostale pliki.
haryb
No jakieś to rozwiązanie jest ...... hm...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.