Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Apache] Ograniczenie dostępu do strony
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mp3-10
Witam!

Mam wykupione łącze, które zarazem ma 20Mb/s w świat (symetryk) oraz 1Gb/s do łącz określonych operatorów. Chciałbym postawić stronę z plikami - obrazy linuksów itp., lecz mieliby dostęp do niej tylko użytkownicy wybranych operatorów. Dlatego też zwracam się z pytaniem, czy zna ktoś sposób ograniczenie dostępu do strony w taki sposób. Wiem, że można ustawić dozwolone zakresy IP w htacces, lecz jest to trochę trudne, ponieważ nie znam zakresu tych operatorów.

Pozdrawiam i liczę, że napisałem w dobrym dziale oraz jasno o co mi chodzi smile.gif
evolucja
Chcesz ograniczyć dostęp dla użytkowników wybranych operatorów nigdzie nie podając danych tych operatorów?
piotrooo89
bez puli IP nic nie zrobisz. a co do samego problemu, ustawiasz odpowiedni szejping ruchu (np na Linuxie) dopuszczasz odpowiednie pule adresowe i tyle.
CapaciousCore
A tam odrazu zakresy banowac biggrin.gif Po to wlasnie wynaleziono nazwy hostow/domeny? biggrin.gif Banowanie przy pomocy .htaccess patrz przyklad dotyczacy banowania neostrady tongue.gif Proste i skuteczne.
mp3-10
Cytat(CapaciousCore @ 30.04.2010, 22:26:24 ) *
A tam odrazu zakresy banowac biggrin.gif Po to wlasnie wynaleziono nazwy hostow/domeny? biggrin.gif Banowanie przy pomocy .htaccess patrz przyklad dotyczacy banowania neostrady tongue.gif Proste i skuteczne.

I o to chodziło smile.gif Myślałem, że w .htaccess można podawać tylko zakresy IP .

Problem rozwiązany smile.gif

P.s znalazłem też wyszukiwarkę zakresów IP operatorów na podstawie AS -http://www.predkosci.pl/prefiksy,AS15857 - czy ktoś to używał - bo na stronie RIPE nie znalazłem niczego co by miało taką funkcjonalność smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.