gigzorr
4.05.2010, 09:14:00
Witam.
Otóż chce się podszkolic w (x)html, css , więc jeśli chciałbyś abym ci zakodował szablon to pisz (3657359:gg, przewaznie niewidoczny).
Staram się pisać bez błędów, strona po zakodowaniu odrazu leci pod walidator , jeśli jakies błędy są to je odrazu poprawiam.
Staram się to robić jak najlepiej potrafie.
Pozdrawiam!
ps. Staram sie pisac pod rozdzielczosci 1024 w zwyż oraz pod Firefox/Opere/Chrome/IE 8.
blooregard
4.05.2010, 09:19:18
A masz coś, jakiś gotowy, wdrożony layout, któym mógłbyś się pochwalić?
gigzorr
4.05.2010, 09:22:01
Cytat(blooregard @ 4.05.2010, 10:19:18 )

A masz coś, jakiś gotowy, wdrożony layout, któym mógłbyś się pochwalić?
Niestety nie mam , ale staram/postaram się pisać bez błędów , lub je później wyeliminować.
Dotychczas kodowałem laye dla siebie(czyli jakieś malutkie..), ale chce zakodować pare , i zobaczyc jak mi to wyjdzie.
Jest to za darmo więc nikt na niczym nie straci

Jedyne co moge obiecac , ze niedlugo bedzie portfolio , ale sa problemy bo ja na grafice sie nie znam ;p
Danielcom
5.05.2010, 21:56:40
A czy potrafisz kodować pod CMS Joomla! ? Jeśli tak i zrobił byś to poprawnie, to pewnie kilka zleceń by się znalazło. Warunek, to dobrze, tanio i szybko.
blooregard
5.05.2010, 22:20:49
Cytat
Warunek, to dobrze, tanio i szybko.
Warunek pierwszy i drugi wykluczają się wzajemnie.
Hint: czemu usługi dobrych grafików/programistów kosztują często po 150-200 PLN za godzinę?
Danielcom
5.05.2010, 23:02:18
Cytat(blooregard @ 5.05.2010, 23:20:49 )

Warunek pierwszy i drugi wykluczają się wzajemnie.
Hint: czemu usługi dobrych grafików/programistów kosztują często po 150-200 PLN za godzinę?
Dobrze i tanio, według mnie nie oznacza to 10zł za godzinę. Zapłata jest zawsze adekwatna dla włożonej pracy i jej jakości. Co z tego że ładnie wygląda skoro wolno działa?
To, że ktoś kasuje po >150zł za godzinę wcale nie znaczy, że jest dobrym programistą/grafikiem
blooregard
5.05.2010, 23:11:47
Cytat
To, że ktoś kasuje po >150zł za godzinę wcale nie znaczy, że jest dobrym programistą/grafikiem
Nie, ale dobrzy programiści/graficy się cenią, bo znają swoją wartosć.
Cytat
Zapłata jest zawsze adekwatna dla włożonej pracy i jej jakości.
Dokładnie, i dlatego dobra usługa musi kosztować, bo ktoś, by być dobrym, musiał na to poświęcić mnóstwo czasu na naukę i praktykę (pomijam aspekt talentu, bo to jest niejako punkt wyjściowy), do tego dochodzą koszty sprzętu i oprogramowania, które ponoszą.
wjkbdg
5.05.2010, 23:26:20
Szybko i tanio to mit. Ostatnio się przejechałem na takim patencie, że z braku czasu zleciłem komuś pocięcie szablonu i wdrożenie ModX. Dzieło faktycznie zostało zrobione w terminie, ale kod wołał o pomstę do nieba. Grafika pocięta na wielkie fragmenty. Zamiast 1px gradientów, całe boxy powycinane jako jpg. Sądzę, że programiści powinni być trochę pedantyczni jeżeli chodzi o wygląd kodu, a to co zobaczyłem prawie mnie załamało. ModX to piękna rzecz pozwalająca wykonywać dedykowane CMSy z przyjemnością równą jazdy Mercedesem, a w przypadku w/w realizacji WDROŻENIE znaczyło tyle co wklejenie kodu szablonu strony to ModX i podpięcie linków na sztywno do artykułów utworzony w systemi. Rzecz jasna, żadne nowo dodane artykuły nie były widoczne na stronie. Ale strona działała. I wyglądała 'prawie' jak z szablonu. W końcu zrobiłem wszystko od nowa.
Ogólnie to chcę tylko powiedzieć, że od tego czasu inaczej patrzę na programistów podających ponadprzeciętnie wysokie stawki za swoją pracę i karćmy wszystkich tych, dla których warunkiem współpracy jest "szybko i tanio", a potem "zmień to", "zmień tamto", "a jak to ma być?".
Żeby nie było offtopic to ~gigzorr odezwij się do mnie na priv bo mam szablon do pocięcia gdybyś był zainteresowany. Termin nie ciśnie więc można spróbować.
Danielcom
7.05.2010, 13:35:26
Napisałem "szybko i tanio", ale wcale nie miałem na myśli, żeby zlecenie wykonać w jeden dzień. Zdarzało się, ze ciecie grafiki i złożenie tego do zwykłego XHTML/CSS trwało ... dwa miesiące. Moim zdaniem dwa tygodnie na pocięcie i zakodowanie szablonu powinno wystarczyć.
Natomiast co do ceny, to trzeba pamiętać o czymś takim jak umiar.
Jakiś czas temu z ciekawości wysyłałem po firmach zapytania o cenę wykonania strony internetowej dla firmy(każde zapytanie wyglądało identycznie). Za te projekty które dostałem (przyznam, ze jeden za 7 mi się spodobał), firmy kazały sobie płacić nawet po 15.000zł (firma z Torunia, zwykła strona bez bajerów nawet flasha nie było, co przy tej cenie trochę dla mnie jest zaskoczeniem). Morał z tego taki, że jak się jakiś głupi trafi to zapłaci tyle ile z niego wydoją.
A tak z czystej ciekawości ile bierzecie za godzinę pracy, albo jak wyceniacie projekty. Bo jak dla mnie jest to czasami skomplikowane.
Panowie, proszę się przenieść na PW, lub założyć własny temat.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.