Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Polskie znaki
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
X_x_XXX_x_X
Szukam funkcji która zamieni dziwne znaczki na nasze polskie litery. Mam namyśli ś, ą, ć, ę itd. by po prostu można było pisać na stronie bez żadnych symboli.
krzysztof_kf
Ściągnij sobie Notatnik SP masz tam konwersję plików żeby wyświetlało polskie litery .

EDIT : ale oco chodzi dokładnie biggrin.gif
X_x_XXX_x_X
nospor, ja tworzę w php nie mysql.

Używam Notepad++, wolałbym jakiegoś stocka z funkcją. Nie chcę innego programu gdyż ten co go aktualnie mam jest dobry smile.gif A poza tym taka zamiana była by uciążliwa.

@up gdy robię tabelkę i wpisuję tam "dźwięki" to żebym nie miał "d?wi?ki"
nospor
Cytat
nospor, ja tworzę w php nie mysql.
Przeczytaj caly temat co ci podalem a nie TYTUL i pare pierwszych postow...
Wicepsik
Zmień kodowanie strony na utf-8
krzysztof_kf
No to nie masz konwersji ? ściągnij sobie Gżegżółkę
X_x_XXX_x_X
Pobrałem i skonwertowałem. Ale nie mam pewności co do działania. Robią mi się kwadraciki. Wtedy ogranicza edytowanie znaków. Czy nie ma innego sposobu?

nospor, ja nadal nie wiem co umieścić, podpowiesz?
nitr0
W Notepad++, w menu wejdź w format i ustaw UTF-8 (bez BOM) (lub konwertuj na UTF-8 (bez BOM).

Albo napisz dokładnie w jakiej sytuacji i gdzie wpisujesz te polskie litery i gdzie krzaki dostajesz.
X_x_XXX_x_X
Mam ustawione na utf 8 (bez BOM) ale nadal wyskakują te znaczki.

Jakieś inne pomysły? sadsmiley02.gif
nitr0
Cytat(nitr0 @ 5.05.2010, 21:50:10 ) *
W Notepad++, w menu wejdź w format i ustaw UTF-8 (bez BOM) (lub konwertuj na UTF-8 (bez BOM).

Albo napisz dokładnie w jakiej sytuacji i gdzie wpisujesz te polskie litery i gdzie krzaki dostajesz.

Bo ja nie wiem gdzie one Ci "wyskakują".
krzysztof_kf
Cytat(X_x_XXX_x_X @ 6.05.2010, 00:42:57 ) *
Mam ustawione na utf 8 (bez BOM) ale nadal wyskakują te znaczki.

Jakieś inne pomysły? sadsmiley02.gif

Znaczki hmm w jakim sensie ? a jak ci się wyświetla w przeglądarce jakiś screen ?
mlawnik
Witam

jest proste rozwiązanie.
Piszesz w Notepadzie czy czego tam używasz normalny kod z polskimi znakami,
a potem znajdź-zamień według tej tabeli.

EDIT Ojć, sorka to samo robi Gżegżółka

Pozdrawiam,
mlawnik
X_x_XXX_x_X
A więc wygląda to tak :

ąćśęółźćż w takiej kolejności są znaki. (na dole widać notatnik lecz on mi był tylko potrzebny do skopiowania polskich znaków.) [chciałem dać wam w idealnej kolejności, w jakiej są]

Zamazałem tylko rzeczy które są dla mnie prywatne biggrin.gif (logo, numer gg i ip)

Nie wiem już co robić. Na prawdę.

Zapytam po raz kolejny. Czy nie ma jakiegoś kodu który wkleję i automatycznie mi przy wyświetleniu zmieni te znaki?
krzysztof_kf
Przekonwertuj sobie plik i ustaw sobie odpowiednie kodowanie co więcej ?

ustaw sobie może w Mozilli przejdź do widok => zestaw znaków => ISO-8859-2
X_x_XXX_x_X
No i nadal nic. Mam ustawione konwertowanie (bez BOM) i w mozilli też zmienione ale nadal widzę te znaczki ..
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.