Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][CSS]Div bottom?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kapuch
Juz objasniam o co mi chodzi.
Mam sobie diva (kontener) o okreslonych rozmiarach (500x300).
Wewnatrz tego diva chce zrobic drugiego, ktory bedzie swego rodzaju stopka, czyli bedzie na samym dole kontenera.
No i tutaj zaczynaja sie schodki, poniewaz chce, aby ten div stopka, mial tez w zaleznosci od tresci, zmienna wysokosc, ale tak, aby zawsze przylegal do dolnej krawedzi diva kontener, a rozszerzal sie w gore smile.gif
Sam nawet nie mam pojecia jak sie za to zabrac, mam nadzieje ze jest to mozliwe w css, bo javascriptem nie chce tego robic.
pedro84
Pozycjonowanie absolutne.
kapuch
Cytat(pedro84 @ 10.05.2010, 19:55:23 ) *
Pozycjonowanie absolutne.

Tak to juz robilem, ale wtedy div rozszerza sie w dol po osi Y, a mi chodzi zeby rozszerzal sie w gore winksmiley.jpg
pedro84
Co za problem ustawić odpowiednie odstępy?
kapuch
No ale pisze wlasnie, ze nie mam pojecia jak sie za to zabrac, nic mi do glowy nie przychodzi.
Probowalem roznych trickow i nadal jest lipa.
Fakt jest tez taki, ze css dawno sie nie zajmowalem, bawilem sie raczej skryptami, a jak z czyms nie masz kontaktu przez dluzszy okres, to zapomina sie duzo.
Wiec jesli mozesz powiedziec, o co ci konkretnie chodzi z tym ustawianiem odstepow, to bede wdzieczny.
Mam nadzieje ze nie chodzi ci o marginesy, bo to juz probowalem, z marnym skutkiem.
pedro84
Racja, można zapomnieć.

Miałem na myśli padding. Może weź narysuj jaki efekt chcesz uzyskać jak to nie pomoże? smile.gif
kapuch
Cytat(pedro84 @ 10.05.2010, 20:10:25 ) *
Racja, można zapomnieć.

Miałem na myśli padding. Może weź narysuj jaki efekt chcesz uzyskać jak to nie pomoże? smile.gif

Co bede rysowal, robie sobie taki rotator jak tutaj> http://www.wp.pl/
A div o ktorego mi chodzi, to ten z opisem na wp.pl winksmiley.jpg
Gdy opis jest dluzszy, div (ten z przezroczystoscia) zwieksza sie w gore smile.gif

PS.
Myslalem z kodem js tego rotatora bedzie wiecej problemow, niz z samym layoutem, a tu prosze smile.gif
pedro84
Trzba było tak od razu smile.gif Wypozycjonuj go absolutnie względem diva nadrzędnego (dla tego nadaj position:relative;), nadaj bottom:0; padding dolny + gorny jakie chcesz i... już. Nie ma opcji, żeby nie działało smile.gif
kapuch
Cytat(pedro84 @ 10.05.2010, 20:21:15 ) *
Trzba było tak od razu smile.gif Wypozycjonuj go absolutnie względem diva nadrzędnego (dla tego nadaj position:relative;), nadaj bottom:0; padding dolny + gorny jakie chcesz i... już. Nie ma opcji, żeby nie działało smile.gif

Hehe, no w sumie, zamiast sie produkowac moglem odrazu linkiem zarzucic smile.gif
Ok ja sobie potestuje, jak cos to sie odezwe - ale moze nie dzisiaj, bo zaraz wychodzic musze sad.gif
Dzieki za pomoc!
Pozdrawiam

EDIT:
Dziala wszystko pieknie, jestes WIELKI winksmiley.jpg
"Pomógł" juz dalem smile.gif
Dzieki wielkie!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.