Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS]Hack na text-shadow w IE?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kapuch
Czy istnieje jakis prosty zamiennik, lub hack na text-shadow w IE?
Czytalem o tym atrybucie tekstowym i niby IE mialo to obslugiwac, jednak sprawdzajac swoj kod w IE8 i nizszych, to nie dziala sad.gif
W takim razie, czy sa jakies zamienniki/hacki do tego?
PNG odpada, poniewaz ie6 nie obsluguje przezroczystosci, a tekst z cieniem chce umiescic na tle obrazka smile.gif
Mateusz_Babiarz
A może png + pngfix ?
kapuch
Cytat(Mateusz_Babiarz @ 13.05.2010, 16:20:36 ) *
A może png + pngfix ?

Jesli sie nie myle, to kiedys szukalem takiego czegos i znalazlem dluuuuuuuuuuuuuugi skrypt - nie chce dla jednej linijki tekstu, uzywac takich skryptow :/
Wole zrezygnowac z text-shadow smile.gif
To juz chyba prosciej by bylo, uzyc dwoch divow pozycjonowanych absolutnie z przesunieciem o 1px w poziomie i pionie oraz z z-indexami,
ale i tak ten sposob wydaje mi sie "zasmiecaniem" kodu dla jednego efektu winksmiley.jpg
Mateusz_Babiarz
Tutaj link do fixa napisanego przy pomocy jquery :
http://jquery.andreaseberhard.de/pngFix/

Wszystko co potrzebne do wdrozenia to 7 linii kodu, ktory mozesz przekopiowac z podanej strony (na samym dole). Nie widze wiec problemu winksmiley.jpg
kapuch
Cytat(Mateusz_Babiarz @ 13.05.2010, 16:26:17 ) *
Tutaj link do fixa napisanego przy pomocy jquery :
http://jquery.andreaseberhard.de/pngFix/

Wszystko co potrzebne do wdrozenia to 7 linii kodu, ktory mozesz przekopiowac z podanej strony (na samym dole). Nie widze wiec problemu winksmiley.jpg

A trzeba podlinkowac "jquery.pngFix.js", czy starczy "jquery-latest.js" - wiem glupie pytanie, ale z jquery rzadko korzystam :/
Poza tym z tego co sie orientuje to IE5 - IE5.5 nie trawi skryptow jq :/

EDIT:
Znalazlem jeszcze w poradniku jquery funkcje cos w stylu text-shadow, czy ona dziala takze w IE?
Bo jesli tak, to skoro i tak musze uzyc jq, to po co uzywac png, skoro mozna na zwyklym tekscie to zrobic smile.gif
pyro
Cytat(kapuch @ 13.05.2010, 16:32:33 ) *
A trzeba podlinkowac "jquery.pngFix.js", czy starczy "jquery-latest.js" - wiem glupie pytanie, ale z jquery rzadko korzystam :/

Nie warto inwestować w IE5x, gdyż nawet IE6 jest już starym gratem. Standardowo się teraz robi strony pod IE6+
gigzorr
Cytat(kapuch @ 13.05.2010, 16:32:33 ) *

EDIT:
Znalazlem jeszcze w poradniku jquery funkcje cos w stylu text-shadow, czy ona dziala takze w IE?
Bo jesli tak, to skoro i tak musze uzyc jq, to po co uzywac png, skoro mozna na zwyklym tekscie to zrobic smile.gif

Bez przesady z tym IE 5.5 , teraz ie 9 już niedługo będzie.
Mateusz_Babiarz
Nie testowałem text-shadow niestety, więc ciężko mi powiedzieć. To jquery-latest.js to po prostu link do najbardziej aktualnej wersji jquery (obecna to chyba 1.4.2) do pobrania na jquery.com i musi być podczepione, bo to dzięki tej bibliotece będzie działać fix.
kapuch
Cytat(gigzorr @ 13.05.2010, 16:35:24 ) *
Bez przesady z tym IE 5.5 , teraz ie 9 już niedługo będzie.

Wiem, ale w statach strony, jeszcze trafia mi sie przybleda z ie5 smile.gif
Ale fakt, ie5 odpuszcze sobie, szkoda nerw...

Cytat(Mateusz_Babiarz @ 13.05.2010, 16:37:25 ) *
Nie testowałem text-shadow niestety, więc ciężko mi powiedzieć. To jquery-latest.js to po prostu link do najbardziej aktualnej wersji jquery (obecna to chyba 1.4.2) do pobrania na jquery.com i musi być podczepione, bo to dzięki tej bibliotece będzie działać fix.

Spoko, pytam, bo gdy sciagnalem tego fixa to byl tam jeszcze plik "jquery.pngFix.js" i nie wiedzialem co mam wkoncu podlinkowac winksmiley.jpg
pp-layouts
Text-shadow (hack dla IE)

Uzupełnię o własne doświadczenie: elementowi warto nadać właściwość display: inline-block, inaczej, w przypadku elementu label nie działało.

Za porady, żeby tekst zastępować grafiką i to jeszcze z użyciem PNGFix powinien być warn smile.gif tongue.gif

IE6 jest niewspierany przez Microsoft i Google. Do like the best or die like the rest. Aktualnie pisze się pod IE7+.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.