Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML]Pobieranie pliku
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
seta17
Witam
Mam problem, nie wiem jak zrobić żeby pobrać pliki z strony tzn. umieszczam link do pliku za pomoca <a href></a> ale jak się na stronie kliknie to on się otwiera a nie pokazuje się okienko do zapisu pliku i chciałbym się dowiedzieć jak to zrobić. Wiem że można to zrobić za pomocą pliku .htaccess, ale nie wiem jak go utworzyc i co w nim napisac.
Mefiuu
a nie da się tak ? :
Kod
<a href="plik.zip">Plik</a>

mi to zawsze pomagało.
seta17
no właśnie w pierwszym poście napisałem ze <a href> nie pomaga bo jak wstawie plik *.txt to jak klikne na niego to się otworzy w nowym oknie z zawartością a ja chcem by wyskoczyła ramka do zapisu
Mefiuu
nie wiem czy się da tak pobrać plik .txt czy nie trzeba właśnie go najpierw spakować.
marcio
Nie chcialo mi sie wiecej szukac: http://forum.php.pl/index.php?showtopic=26482
krzysztof_kf
Poczytaj to Link
seta17
@marcio: było jedno ciekawe rozwiazanie ale u mnie nie skuteczne;/
@krzysztof_kf: tak jak już mówiłem nie chce pakować plików
krzysztof_kf
może źle się zrozumieliśmy co chcesz dokładnie uzyskać ? możesz pokazać gdzieś co to widziałeś na przykładzie smile.gif
marcio
Stworz plik download.php a w nim taka zawartosc:
  1. header('Content-Type: application/x-unknown');
  2. header('Content-Disposition: attachment; filename='plik.txt');
  3. readfile('plik.txt');

Oczywiscie podaj prawidlowa sciezke snitch.gif i jak cos dodatkowe naglowki bo moze nie zadzialac ale powinno.
seta17
poprostu wstawiam sobie plik (wszystko narazie na localhost robie) w jakims katalogu nastepnie na stronie robie do niego odnosnik klikam wyskakuje mi okienko do zapisu i tyle, A tam na przykładzie było przez pakowanie pliku do *.zip i nastepnie umieszcze nie na stronie w <a href="">, ale mi to nie odpowiada bo nie chce pakowac plików i jak umieszcze np. *.txt to się nie pobierze tylko otworzy i się wyswietli w oknie przeglądarki (tylko nie wiem jak sprawa wygląda z doc, pdf itp)

@edit:
Kod
<?php
$plik="pliki/cos.txt";
header('Content-Type: application/x-unknown');
header('Content-Disposition: attachment; filename='$plik');
readfile('$plik');
?>

i teraz jest to co nie powino byc, klikam na link do pod strony i odrazu wyswietla mi sie pobranie wiec cos nie tak

@edit2:
jak użyc ten kod? http://forum.php.pl/index.php?s=&showt...st&p=744799 bo go ciagle kopiowac to tez nie zbytnio;/

@edit3:
temat mozna zamknąć...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.