Na podstawie tego artykułu http://dev.mysql.com/tech-resources/articl...hical-data.html stworzyłem sobie tabelę przechowującą nieograniczoną ilość podkategorii (struktura drzewiasta LEFT RIGHT). Dodatkowo mam tabelę z produktami powiązaną z kategoriami poprzez products.id_category=product_catetegory.id.
Poniższe zapytanie:
SELECT node.id AS id, node.name AS name, (COUNT(parent.id) - 1) AS depth FROM product_category AS node, product_category AS parent WHERE node.lft BETWEEN parent.lft AND parent.rgt GROUP BY node.id ORDER BY node.lft
wypisuje mi listę kategorii, którą za pomocą dodatkowej kolumny depth i list ul w html-u mogę sobie łatwo sformatować zachowując tym samym strukturę drzewiastą.
Problem występuję, gdy przy każdej kategorii chciałbym w nawiasie dodatkowo zaprezentować liczbę produktów należącą do tej kategorii (włacznie z liczbą produktów podkategorii). Czyli kategorii Sklep (tej na najwyższym poziomie) towarzyszyłaby liczba wszystki produktów w bazie. Przy kategoriach bez żadnych przypisanych produktów powinno w nawiasie wyświetlić 0.
Przeszukałem całe forum i w ogóle internet również ten anglojęzyczny i nigdzie nie znalazłem żadnego przykładu, a zapytanie jest na tyle trudne, że pomimo całego dnia nie potrafiłem sobie z nim poradzić. Czy da się to w ogóle wykonać w 1 zapytaniu? Bardzo proszę o pomoc, tym bardziej że wydaje mi się, że może to być dość popularny problem.
Z góry dzięki :)