Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][CSS][PHP]html, css a klasy w php
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
emil_seba
Witam mam takie pytanie powiedzmy ze mam klase
  1. // plik class.Show.php
  2. class Show
  3. {
  4. private $zmiennna = 'Lol';
  5.  
  6. public function Pokaz()
  7. {
  8. echo $this->zmienna;
  9. }
  10. }
  11.  

I teraz chcial bym to ladnie wypisac za pomoca css lub html w innym pliku html
  1. <?php
  2. require_once('class.Show.php');
  3. $pomoc = new Show();
  4. ?>
  5. // pomijam naglowki
  6. <b><?php $pomoc->Pokaz();?></b>
  7. </html>

i moje pytanie brzmi czy powinno sie robic tak ze formatuje sie tekst dopiero w glownym pliku przy wywolywaniu funkcji, czy mozna juz to zrobic w klasach.. co by popsulo czytelnosc klas ? Ten przyklad jest prosty ale poweidzmy ze funkcja Pokaz wypisuje 20 nazwisk i chce je umiescic w tabelkach to powinienem ta tabelke napisac juz w funkcji Pokaz w klasie czy lepiej by bylo aby funkcja zwracala po jednym nazwisku i to umiescic w petli ?
thek
W takim wypadku najlepiej formatowanie ustawiać w widoku. Wiesz jaka jest dokładna struktura danych i dzięki temu dane możesz przesyłać tylko w postaci prostej. W razie zmian tylko widok będziesz zmieniał. Może się zdarzyć, że różnym grupom te same dane będziesz w różny sposób wyświetlał lub w innym formacie. Dzięki temu dane będą zawsze identyczne. Jeśli zaczniesz do tego co zwraca funkcja mieszać html to potem się pogubisz. Jedna głupia zmiana tam sprawi, że wszystkie widoki będziesz musiał przerabiać by dopasować.

Jednym zdaniem: Funkcja ma zwracać surowe dane. To widok ma znać ich format i je sobie wyświetlić jak chce. Nie bój się używać pętli czy ifów do tego. To lekkie i często stosowane rozwiązanie przez osoby nie używające takich kobył jak Smarty smile.gif

EDIT: W Twoim przykładzie zwróciłbym wszystkie nazwiska jako tablicę i je w pętli wypisał formatując. Przykładowo:
  1. <table>
  2. <?php
  3. foreach( $pomoc->pokaz() AS $user ) {
  4. ?>
  5. <tr><td><?php echo $user->nazwisko; ?></td><td><?php echo $user->imie; ?></td><tr>
  6. <?php
  7. }
  8. ?>
  9. </table>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.