Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][htaccess]Problem z przekierowaniem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Matimor
Witajcie
Otóż mam zrobione maskowanie linków w htaccess:
  1. RewriteRule ^ogloszenia/([0-9])/(.*)$ ?id=$1 [L,QSA]

Otóż są dwa problemy:
1. Gdy sprawdzam czy użytkownik ma w linku zdefiniowane id to po prostu ciągle jest zdefiniowana nie wiem dlaczego:
  1. if(isset($_GET['id']))
  2. {
  3. //Pokazywanie ogłoszenia
  4. }
  5. else
  6. {
  7. //Pokazywanie listy ogłoszeń
  8. }

Za każdym razem wykonuje mi pokazywanie ogłoszenia obojętnie czy id jest zdefiniowane czy nie.

2. Polega na tym, że gdy chcę przekierować np. na strone główną ok przekierowuje ale link pozostaje dalej: http://www.domena.pl/ogloszenia/ mimo, że jestem na stronie głównej.

3. Jak przyspieszyć wczytywanie strony? Wczytuje się ona ponad 3s więc to trochę felerne zwłaszcza, że grafika trochę waży (format .gif 128 kolorów, przeźroczyste)
lobopol
1. jeżeli jest w linku domena/ogloszenia to wartość $_GET[id] jest już zainicjowana więc musisz sprawdzić czy ma wartość ustaloną, a nie czy jest zainicjowana
2. W jaki sposób przekierowujesz?
3. Oczyścić kod ze śmieci, css skompresować (pozbyć się zbędnych spacji/tabulatorów), jeżeli masz dużo małych elementów strony (buttony/tła itp.) z grafikami to poczytaj o image sprites, przenieść stronę na szybszy serwer, pozbyć się ciężkich grafik.
Matimor
2. header i meta próbowałem
3. Czyli co proponujesz do CSS? Czy np. jak pisze kod poukładany enterem i tabem to ma to jakiś wpływ na wczytywanie? Czy skompresowane w jeden ciąg jest lepsze?
lobopol
Kompresja samego kodu w ten sposób daje te kilka bajtów, największy problem to obrazki, jeżeli to są pocięte nieduże fragmenty to używanie sprite-ów też nieco daje, jakbyś pokazał kod więcej mógłbym powiedzieć. No i oczywioście optymalizacja kodu to podstawa (php, js, itd.). Napisz dokłądnie jak starałeś się użyć header, z tym nie powinno być problemu
Damonsson
http://test.watchscript.pl/
http://tools.pingdom.com/fpt/

Sprawdź co opóźnia najbardziej ładowanie strony i staraj się to wyeliminować
Matimor
Po teście:
Całkowity czas ładowania: 0.337 sekundy

Zoptymalizowałem obrazy i użyłem image sprites strona no w miarę przyspieszyła. Co do przekierowania to robię to w ten sposób:
  1. header("Location: index.php"); //Przykład

Po przekierowaniu na stronę główną link nie zmienia się. Przykład kodu css:
Kod
div#cos {
    top: 0;
}

div#cos div.header {
    margin: 0 auto;
}

Czy osadzenie czcionki poprzez CSS może wydłużyć czas ładowania strony?
erix
Cytat
Czy osadzenie czcionki poprzez CSS może wydłużyć czas ładowania strony?

Przecież przeglądarka musi jakoś pobrać czcionkę, jeśli jej nie ma u siebie zainstalowanej. winksmiley.jpg
Nh2003
Cytat(lobopol @ 27.05.2010, 19:25:28 ) *
Kompresja samego kodu w ten sposób daje te kilka bajtów

Przy niektórych projektach po oczyszczeniu samego css z enterów, tabów i podwójnych spacji udało mi się css zmniejszyć nawet o 5-7kb, przy oczyszczeniu całego strumienia wartości te sięgały 20-25kb. To już są wartości dla których IMO warto poświęcić chwilę.

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.