Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [jQuery] Efekt gumki do mazania / zdrapki
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
sebekzosw
Potrzebuje taki skrypt co tutaj

konkretnie to chodzi mi o to co jest na samym dole smile.gif

Z góry wielkie dzięki za pomoc smile.gif
wookieb
Ale to jest flash a nie javascript...
sebekzosw
wiem, ale zobacz co napisałem: `potrzebuje` i to w dziale javascript smile.gif
Pawel_W
no to co za problem, przykrywasz zdrapkę obrazkiem, potem po naciśnięciu zmieniasz adres obrazka na gifa, który wywołuje się tylko raz i tworzy efekt zdrapywania
wookieb
No to życze obojgu powodzenia przy dokonaniu tego w javascript.
LUDZIE DOBIERAJCIE UMIEJĘTNIE NARZĘDZIA! NIE ORA SIĘ POLA WIDELCEM!

Tak samo jak NIE ROBI się porządnych efektów w javascript (kurde ludzie zrozumcie, że javascript do tego nie służy i nawet się do tego NIE NADAJE). Będziesz robił 1 pikselowe divy aby uzyskać taki efekt w js skoro możesz poświęcić pół godziny na zrobienie tego w dobry sposób we flashu? Jeżeli tak to sorry, ale wróćmy do skubania orzechów...
sebekzosw
dziwne skryty są na necie to zapytałem - a chyba to nic złego?
Pawel_W
Cytat(wookieb @ 6.06.2010, 22:11:50 ) *
LUDZIE DOBIERAJCIE UMIEJĘTNIE NARZĘDZIA! NIE ORA SIĘ POLA WIDELCEM!

Tak samo jak NIE ROBI się porządnych efektów w javascript (kurde ludzie zrozumcie, że javascript do tego nie służy i nawet się do tego NIE NADAJE). Będziesz robił 1 pikselowe divy aby uzyskać taki efekt w js skoro możesz poświęcić pół godziny na zrobienie tego w dobry sposób we flashu? Jeżeli tak to sorry, ale wróćmy do skubania orzechów...

mój pomysł polega po prostu na utworzeniu gifa tej zdrapki i w odpowiednim momencie odpaleniu tego obrazka
dla kogoś, kto nie zna się na flashu ten sposób będzie na pewno łatwiejszy
erix
Cytat

A ~wookieb słyszał o czymś takim, jak canvas? winksmiley.jpg

Nie takie rzeczy w JS da się zrobić. winksmiley.jpg
wookieb
Oczywiście, żem słyszał ale dla mnie ta technologia jest jeszcze raczkująca.
erix
Tak na dobrą sprawę, to tylko w IE nie działa. winksmiley.jpg
wookieb
Porównuję możliwości graficzne obu technologii i canvas mnie nie zachwyca.
Skoro we flashu można to zrobić za darmo i lepiej niż w canvasie to dlaczego nie.

Poza tym nie wiem czy Canvas wspiera coś takiego jak "maska", bo jak nie to też trochę walenia z tym będzie.
erix
Ale do canvas nie potrzebujesz jakiejkolwiek wtyczki. winksmiley.jpg A flash jest w wielu dodatkach antyreklamowych po prostu blokowany.

Cytat
Skoro we flashu można to zrobić za darmo i lepiej niż w canvasie to dlaczego nie.

Czyżbym o czymś nie wiedział?

Cytat
Poza tym nie wiem czy Canvas wspiera coś takiego jak "maska", bo jak nie to też trochę walenia z tym będzie.

Najpierw się rozeznaj, dopiero potem pisz w stylu nie znam canvas, ale za...cie znam flasha, to wszędzie będę go przepychał. Canvas powoli zdobywa popularność, z czego się bardzo cieszę, zresztą - nie tylko ja. winksmiley.jpg
wookieb
Cytat(erix @ 7.06.2010, 11:18:52 ) *
Ale do canvas nie potrzebujesz jakiejkolwiek wtyczki. winksmiley.jpg A flash jest w wielu dodatkach antyreklamowych po prostu blokowany.

A żeby przeglądać internet potrzebujesz przeglądarki... Adblock nie jest tak głupi i nie bloku wszystkiego. Poza tym mówisz tak jakby o flashu słyszano tylko w państwie podziemnym... Raczej więcej ludzi NIE zobaczy tej zdrapki w canvasie niż we flashu.

Czyżbym o czymś nie wiedział?

Zależy co chcesz wiedzieć.

Najpierw się rozeznaj, dopiero potem pisz w stylu nie znam canvas, ale za...cie znam flasha, to wszędzie będę go przepychał. Canvas powoli zdobywa popularność, z czego się bardzo cieszę, zresztą - nie tylko ja. winksmiley.jpg

Ok jest clip. Czytając dokumentację na temat tej metody jakoś szaro to widzę smile.gif Ale próbujcie, raczej się da. Nie znalazłem gotowców na ten temat. Podpowiedź to właśnie użycie metody clip.

I tu nie chodzi o to, że wszędzie będę przepychał flasha. Przejrzałem dokumentację canvasa już jakiś czas temu i nie zachwycił mnie. Gdyby chodziło o proste efekty typu odbicie, zegar, jakieś parę linii to oczywiście może być canvas. Ale do tego zadania właśnie bardzo dobrze nadaje się flash. Przypominam, dobór odpowiedniego narzędzia to zadania.

Jakby co gotowiec flash, którego gdzieś tam kiedyś wykopałem.
Kod
package
{
    import flash.display.Sprite;
    import flash.events.Event;
    import flash.display.BlendMode;
    import flash.events.MouseEvent;

public class Main extends Sprite
    {
        private var _s:Sprite;

public function Main():void
        {
            if (stage) init();
            else addEventListener(Event.ADDED_TO_STAGE, init);
        }

private function init(e:Event = null):void
        {
            removeEventListener(Event.ADDED_TO_STAGE, init);

// czarny obszar dla demonstracji
            this.graphics.beginFill(0x000000);
            this.graphics.drawRect(0, 0, 400, 400);
            this.graphics.endFill();

this.blendMode = BlendMode.LAYER;

this._s = new Sprite();
            this._s.blendMode = BlendMode.ERASE;
            this._s.graphics.lineStyle(10, 0x000000);
            this.addChild(this._s);

this.stage.addEventListener(MouseEvent.MOUSE_DOWN, this.onMouseDown);
            this.stage.addEventListener(MouseEvent.MOUSE_UP, this.onMouseUp);
        }

private function onMouseDown(e:MouseEvent):void
        {
            this.stage.addEventListener(MouseEvent.MOUSE_MOVE, this.onMouseMove);
            this._s.graphics.moveTo( e.stageX, e.stageY);
        }

private function onMouseUp(e:MouseEvent):void
        {
            this.stage.removeEventListener(MouseEvent.MOUSE_MOVE, this.onMouseMove);
        }

// zmazywanie
        private function onMouseMove(e:MouseEvent):void
        {
            this._s.graphics.lineTo(e.stageX, e.stageY);
        }

}

}
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.