matixrr
1.07.2010, 12:54:46
Witam
szukam w miarę prostego, najlepiej darmowego programu, który by funkcjonował na zasadzie iż podaje w nim jakieś hasło i określam foldery, które będą chronione/zabezpieczone. I powiedzmy, że uruchamiam komputer i nie mam dostępu do tych folderów póki nie podam hasła w programie i teraz od momentu podania hasła mam ciągły dostęp do tych danych, ale mogę w każdej chwili ponownie je zabezpieczyć.
Nie chce żadnych kluczy do kodowania itp. bo to ma być na zasadzie iż daje komuś laptopa, ale chce mieć pewność, że nikt mi nie wejdzie do dokumentów i nic mi nie pozmienia.
kilas88
1.07.2010, 13:02:49
Jeśli dla Windows to idealnym rozwiązaniem jest
Hide Folders.
matixrr
1.07.2010, 13:55:46
Chodzi o programy pod Windowsa.
Obejrzałem filmik na stronie i mniej więcej o to mi chodzi, ale gdyby się znalazł program, że zamiast ukrywania tych folderów blokowałby dostęp to by było dokładnie to czego szukam
Fifi209
1.07.2010, 14:32:49
Cytat(matixrr @ 1.07.2010, 14:55:46 )

Obejrzałem filmik na stronie i mniej więcej o to mi chodzi, ale gdyby się znalazł program, że zamiast ukrywania tych folderów blokowałby dostęp to by było dokładnie to czego szukam

Jeżeli mogę zapytać jaki windows.
Bo jeżeli np. Windows XP Professional to masz listy ACL i tak byłoby najprościej - ze swojego konta masz dostęp a ktoś niepowołany tam nie wejdzie.
matixrr
1.07.2010, 15:03:07
Windows 7
vokiel
2.07.2010, 08:31:47
Jeśli Win7 to nawet łatwiej.
Warunkiem jest, aby do komputera każdy logował się na swoje konto.
Logujesz się na swoje, klikasz PPM na dany katalog -> Właściwości, zakładka Zabezpieczenia i tam dodajesz tylko swoje konto i pełny zakres praw. Następnie klikasz w Zaawansowane tam sprawdzasz Uprawnienia, przechodzisz do Właściciel i sprawdzasz czy Twoje konto jest właścicielem, na koniec możesz sprawdzić Czynne uprawnienia. W zasadzie na wszystkich zakładkach Twoje konto powinno być tym jedynym, z pełnymi prawami dostępu.
foxbond
3.07.2010, 09:10:48
Cytat(matixrr @ 1.07.2010, 14:55:46 )

Ten program ma opcje ukrycia, zablokowania, tylko do odczytu i różne kombinacje tych opcji.
matixrr
3.07.2010, 12:34:35
Cytat(foxbond @ 3.07.2010, 10:10:48 )

Ten program ma opcje ukrycia, zablokowania, tylko do odczytu i różne kombinacje tych opcji.
Jedyną dostępną opcją po instalacji tego programu to był BSoD oO
TrueCrypt i partycja chroniona hasłem?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.