Mam taką oto funkcję do tworzenia miniatur. Gdy jest w jednym pliku tak jak w przykładzie działa jak trzeba..
przyklad:
<?PHP $org='test.jpg'; $prefix='min_'; $width_min = 150; $height_min = 100; $zapisz_w='_min/'; function resize($org, $prefix, $width_min, $height_min, $zapisz_w) { $img = imagecreatefromjpeg($org); $width = imagesx($img); $height = imagesy($img); $img_mini = imagecreatetruecolor($width_min, $height_min); imagecopyresampled($img_mini, $img, 0, 0, 0, 0, $width_min , $height_min, $width , $height); imagejpeg($img_mini, $zapisz_w . $prefix . $org , 80); imagedestroy($img); imagedestroy($img_mini); return $img_min; } $min = resize($org, $prefix, $width_min, $height_min, $zapisz_w); ?>
Natomiast gdy wrzuciłem ją w mój skrypcik galerii tworzy miniatury ale puste (czarne) oraz wypluwa błąd:
Warning: imagecreatefromjpeg(test.jpg) [function.imagecreatefromjpeg]: failed to open stream: No such file or directory in C:\WebServ\httpd\plix\galeria\install.php on line 18
Pewnie coś z ścieżką, tylko skoro robi miniatury o nazwie pliku z którego ma ją zrobić (czyli ścieżka do pliku jest dobra) czemu miniatura jest pusta (czarna)