Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][PHP]Problem z podświetlenie postu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
bulterier
Witam. Mam taki problem, umieszam screen z mojej stronki:

I chodzi mi o te podświetlenie postu. Jak piszę to bardzo słabo widać. Jak zlikwidowac te podświetlenie? Jak klikne obok postu to robi się fajny kolor,taki szary, gdzie wszystko widać. Ale jak znowu chce pisać znowu się białe tło robi i lipa. Strasznie to denerwuje.
Help. Pozdrawiam.
Lars_18
Usuń właściwość element:active w CSS.
Mefiuu
to nie jest Twoja strona woli ścisłości tylko forum - to różnica.

Poszukaj w plikach .css bo to zapewne tam tkwi Twój problem. A jak nie znajdziesz to znajdź inną templatkę winksmiley.jpg
bulterier
Cytat
to nie jest Twoja strona woli ścisłości tylko forum - to różnica

Przejęzyczenie, zdarza siętongue.gif

Cytat
Usuń właściwość element:active w CSS.

Jakbys mógł mi napisać jak to zrobić byłbym wdzięczny:)
Mefiuu
znajdujesz plik z rozszerzeniem .css który jest odpowiedzialny za wyświetlanie wyżej wymienionej rzeczy, znajdujesz właściwość bodajże background-color: #xxxxxx; i to #xxxxxx zmieniasz na swój kolor. Mniej więcej tak to powinno być.
bulterier
Cytat
najdujesz plik z rozszerzeniem .css który jest odpowiedzialny za wyświetlanie wyżej wymienionej rzeczy, znajdujesz właściwość bodajże background-color: #xxxxxx; i to #xxxxxx zmieniasz na swój kolor. Mniej więcej tak to powinno być.

Wszystko robie jak należy, ok wkleje najlepiej źrodło tego pliku.

Kod
body {
background-color:        #272727;

scrollbar-face-color:        #444444;
scrollbar-highlight-color:    #FFFFFF;
scrollbar-shadow-color:        #444444;
scrollbar-3dlight-color:    #D1D7DC;
scrollbar-arrow-color:        #222222;
scrollbar-track-color:        #EFEFEF;
scrollbar-darkshadow-color:    #333333;

background-image: url();
margin: 4px;
}

font,th,td,p    { font-family: Tahoma, Verdana }

a:link,a:visited,a:active    { text-decoration: none; color : #acacac; }

p, td { font-size : 10px; color : #eeeeee; }

a:hover    { text-decoration: none; color : #eeeeee; }

hr                { height: 0px; border: solid #838383 0px; border-top-width: 1px; }

.bodyline { background-color: #000000;  border: 1px #323232 solid; }

.forumline { background-color: #000000; 1px;
border: solid #4e4e4e 0px;
border-top-width: 0px; }

td.row1,#dropmenudiv a { background-color: #202020; border-top: 2px;}

td.row2,#dropmenudiv a:hover { background-color: #202020; }

td.row3 { background-color: #111111; }
td.row5 { background-color: #242424; background-image: url('images/row.png'); border-top: 2px;}

td.row5:hover { background-color: #242424; background-image: url('images/row2.png'); border-top: 2px;}
td.row_helped { background-color: #454545; }
td.rowpic {
background-color: #000000;
background-image: url('images/cellpic2.gif');
background-repeat: repeat-y; height: 21px;
}

th {
color: #dedede; font-size: 10px; font-weight: bold;
background-color:    #006699; height: 24px; background-image: url(images/cellpic3.gif);
}

td.catHead,td.catSides,td.catLeft,td.catRight,td.catBottom {
background-image: url(images/cellpic1.gif);
background-color:#222222; border: #FFFFFF; border-style: solid; height: 26px;
}

td.cat,td.catHead,td.catBottom { background-color: #cccccc; background-image: url('images/cellpic1.gif'); height: 23px; }

th.thHead,th.thSides,th.thLeft,th.thRight,th.thBottom {
font-weight: bold; border: #FFFFFF; height: 24px;
}
th.thCornerL,th.thTop,th.thCornerR {color: #cccccc; font-size: 70%; font-weight: bold; background-color: #000000; background-image: url('images/cellpic3.gif'); height: 24px; }

td.row3Right,td.spaceRow { background-color: #222222; border: #FFFFFF; border-style: solid; }
th.thHead,td.catHead            { font-size: 9px; border-width: 0px; }
th.thSides,td.catSides,td.spaceRow    { border-width: 0px; }
th.thRight,td.catRight,td.row3Right    { border-width: 0px; }

th.thLeft,td.catLeft            { border-width: 0px; }

th.thBottom,td.catBottom        { border-width: 0px; }

th.thTop                { border-width: 0px; }

th.thCornerL                { border-width: 0px; }

th.thCornerR                { border-width: 0px; }

.maintitle {
font-weight: bold; font-size: 22px; font-family: "Trebuchet MS",Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;
text-decoration: none; line-height : 120%; color : #eeeeee;
}

/* General text */
.gen                        { font-size : 12px; }

.genmed            { font-size : 10px; }

.gensmall        { font-size : 10px; }

.gen,.genmed        { color : #e5e5e5; }

.gensmall        { color : #00a2e2; }

a.gen,a.genmed,a.gensmall    { color: #00a2e2; text-decoration: none; }
a.gen:hover,a.genmed:hover,a.gensmall:hover    { color: #dedede; text-decoration: none; }

.mainmenu        { font-size : 11px; color : #eeeeee }

a.mainmenu        { text-decoration: none; color : #00a2e2; }

a.mainmenu:hover    { text-decoration: none; color : #63d3ff; }

.cattitle        { font-weight: normal; font-size: 11px; letter-spacing: 1px; color : #00a2e2}

a.cattitle        { text-decoration: none; color : #00a2e2; }

a.cattitle:hover    { text-decoration: bold; color : #63d3ff; }

.forumlink        { font-weight: bold; font-size: 12px; color : #00a2e2; }
a.forumlink        { text-decoration: none; color : #00a2e2; }

a.forumlink:hover    { text-decoration: none; color : #63d3ff; }

.nav        { font-weight: bold; font-size: 11px; color : #eeeeee;}

a.nav    { text-decoration: none; color : #00a2e2; }

a.nav:hover    { color: #63d3ff; }

.topictitle,h1,h2    { font-weight: bold; font-size: 11px; color : #eeeeee; }
a.topictitle:link    { text-decoration: none; color : #00a2e2; }
a.topictitle:visited    { text-decoration: none; color : #5493B4; }

a.topictitle:hover    { text-decoration: none; color : #63d3ff; }

.name { font-size : 11px; color : #eeeeee; text-decoration: none}

.postdetails        { font-size : 10px; color : #eeeeee; }

.postbody        { font-size : 12px; line-height: 18px }

a.postlink:link    { text-decoration: none; color : #00a2e2 }

a.postlink:visited    { text-decoration: none; color : #00b7cc; }

a.postlink:hover    { text-decoration: none; color : #63d3ff; }

.code {
font-family:        Courier, 'Courier New', sans-serif; font-size: 11px; color: #006600;
background-color:    #FAFAFA; border: #222222; border-style: solid;
border-left-width:    1px; border-top-width: 1px; border-right-width: 1px; border-bottom-width: 1px;
}

.quote {
font-family:        Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif; font-size: 11px; color: #444444; line-height: 125%;
background-color:    #FAFAFA; border: #222222; border-style: solid;
border-left-width:    1px; border-top-width: 1px; border-right-width: 1px; border-bottom-width: 1px;
}

.copyright        { font-size : 10px; color: #dddddd; font-family: Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif; }
a.copyright        { text-decoration: none; color : #00a2e2; }

a.copyright:hover    { text-decoration: none; color : #63d3ff; }

form { margin: 0; }
form { display: inline; }

input,textarea, select {
color : #b2b2b2;
font: normal 11px Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;
border: 1px #525252 solid;
background-color:    #2b2b2b;
}

input.post, textarea.post2, textarea.post2, select    { background-image : url(images/text.png); background-color : #353533; }
input.post2, textarea.post, select    { font color: #dddddd; background-color : #353533; }
input                    { text-indent : 2px; }
input.log  { background-image : url('images/text.png'); }
log  { background-image : url('images/text.png'); }

input.button {
background-color :    #353533;
color :            #DDDDDD;
font-size:        11px; font-family: Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;
cursor:            pointer;
}

input.mainoption {
background-color:    #353533;
font-weight:        bold;
}

input.liteoption {
background-color:    #353533;
font-weight:        normal;
}

.helpline { background-color: #111111; border-style: none; }

span.badwordhighlight { background-color: #FFFF00; }

.topbkg { background: #dbe3ee url(images/cellpic_bkg.jpg) repeat-x }

.topnav { font-size:10px;background: #e5ebf3 url(images/cellpic_nav.gif) repeat-x;color:#e2e2e2; height: 21px; white-space: nowrap; text-align: center; border: 0px solid #91a0ae; border-width: 1px 0 1px 0 }

.pm { font-size: 11px; text-decoration: none; color: #FF0000 }

.table0
{
    background-color : #EFEFEF;
    border-bottom-color : #333333;
    border-bottom-style : solid;
    border-bottom-width : 1;
    border-left-color : #111111;
    border-left-style : solid;
    border-left-width : 4px;
    border-right-color : #333333;
    border-right-style : solid;
    border-right-width : 1px;
    border-top-color : #000000;
    border-top-style : solid;
    border-top-width : 1px;
    color : #eeeeee;
    font-size : 10px;
}

.pagination {
    color: #666;
    font-size: 10px;
    font-weight: bold;
    padding: 3px;
    padding-bottom: 4px;
    cursor: pointer;
    text-decoration: none;
}

.pagination a, .pagination a:visited, .pagination a:active {
    background-color: #EAEBEB;
    color: #000;
    border-color: #D4D7DA;
    border: #D4D7DA 1px solid;
    padding: 1px;
}

.pagination a:hover {
    background-color: #FFF;
    color: #666;
    border-color: #EAECEF;
    border: #EAECEF 1px solid;
    padding: 1px;
}

/* Import the fancy styles for IE only (NS4.x doesn't use the @import function) */
@import url("formIE.css");

a.vbmh
{
    background-image:    url(images/cellpic3.gif);
    color: #EAEFF3;
    font-size: 8pt;
    font-weight: bold;
}

a.vbmh:hover
{
    color: #EAEFF3;
}

.vbm { font-family: Verdana, Tahoma, Arial, "Times New Roman", serif; font-size : 8pt; }

#dropmenudiv{
position:absolute;
border:1px solid #434343;
border-bottom-width: 0;
font:normal 12px Verdana;
white-space: nowrap;
line-height:16px;
z-index:100;
}

#dropmenudiv a{
width: 100%;
display: block;
text-indent: 3px;
border-bottom: 1px solid #444444;
padding: 1px 0;
}

#tspan a {
display:block;
text-indent: 2px;
padding: 2px;
font:bold 12px Verdana;
}

Jakbyście mogli pomóc byłbym wdzięczny, pozdrawiam.

Macie jakieś pomysły, co zmienić żeby było dobrze?

Halooo odpowie ktos?!
Lars_18
Lol, zrób po prostu to co ci napisaliśmy. Zmień background-color w klasie (tutaj nazwa twojego elementu):active.
bulterier
Cytat
Lol, zrób po prostu to co ci napisaliśmy. Zmień background-color w klasie (tutaj nazwa twojego elementu):active.

Kurde zmieniłem chyba wszystkie kolory w tym pliku i nic:(
Pomocy
Mefiuu
Ziomeczku a jak w ogóle nazywa się klasa tego elementu odpowiadającego za odpowiadanie postu?

W ogóle dobry plik .css wziąłeś? Bo o ile się orientuję to w skrypcie forum nie jeden taki plik jest. A to musi chyba być plik .css z tej templatki co ją masz w forum daną.
bulterier
Są daw pliki .css, w tym drugim wogóle żadnych komend dotyczących kolorów nie ma. Także to na 100% ten plik. Widocznie lipa. Naprawde nikt nie potrafi doradzićquestionmark.gif
Blame
Ale że co, mamy to za ciebie zrobić? Wiesz, po obrazku trudno wywnioskować kod, podaj nam link do forum, tyle chyba wystarczy bo z tego co widzę to problem masz przy dodawaniu posta.
gigzorr
firebug+nakieruj myszka na to miejsce po prawo ci sie pojawi w firebugu smile.gif
bulterier
Dobra zrobiłem, ten plik był z rozszerzeniem .tpl, a nie .css, przeszukałem wszystkie pliki i dało rade. Pozdro.

Mam jeszcze jeden problem no w sumie 2:P

Pierwszy to taki że gdy chce napisać post, albo np. kliknąc "odpowiedz" lub edytuj, wyskajuje biała strona i napis:
Cytat
Server encountered an internal error.

Nie wiem co się stało działało wszystko.

Drugi problem to taki że obok nazwy użytkownika jest pogrubiony napis "Kliknij". Nie wiem jak to usunąc, klikam na to to jakaś krateczka pod spodem sie pojawia.
Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam.
gigzorr
Napisy itp , to szukaj w folderze z jezykami , tam jest gdzies jeden plik w ktorym sa all od menu itp , i wystarczy wyszukac i po sprawie , ale gdzie dokladnie i jak sie nazywa nie wiem , wiem , ze jest w pl/en cos takiego -->.
bulterier
Tamte problemy już zlikwidowałem, dało rade, dzięki za pomoc:)

Ale jeszcze mam dwa pytania. Nie będe zakłądał nowych temató bo nie chcę śmiecićwinksmiley.jpg Jak chce np. dodać avatar to klikam w "profil" no i na dole załadowuje zdjęcie. Klikam wyślij no i nie chce przejśc dalej bo pojawia się komunikat "uzupełnij pola oznacozne gwiażdką", bo to wszystko dzieje się w profilu gdzie można zmieniać hasłą itp. no i własnie zmusza mnie do podania hasłą. Co z tym zrobic?

Drugi problem mam z rangami. Otóż nie wiem zupełnie jak dodać na serwer obrazki z rangami. Jak to zrobić? Ijak później ustawić? Nie wiem też czemu nie mogę na serwer wrzucić tych obrazków gif bo pisze komunikat: "nie moge odczytać ranks/obrazek.gif"
Blame
Ej no sory, ale czy to forum nazywa się "Polski Support jakiegoś skryptu forum"? Jak masz problemy z jakimś skryptem forum to pisz w jego supporcie a nie u nas, mi nie projektowaliśmy i nie kodowaliśmy tego. Tym bardziej, że nie podajesz ani żadnego linka ani kodu a forumowy jasnowidz został przerobiony na obicie do foteli...
bulterier
Cytat
ej no sory, ale czy to forum nazywa się "Polski Support jakiegoś skryptu forum"? Jak masz problemy z jakimś skryptem forum to pisz w jego supporcie a nie u nas, mi nie projektowaliśmy i nie kodowaliśmy tego. Tym bardziej, że nie podajesz ani żadnego linka ani kodu a forumowy jasnowidz został przerobiony na obicie do foteli...

Czekałem na odpowiedź a nie jakieś uwagi. Nie chce zakładać stu tematow tylko pisze w jednym. Prosze o odpoeidzi.
Blame
No dobrze, przepraszam. Więc słuchaj, najpierw znajdujesz sobie w ustawieniach czy gdzieś w panelu nazwę swojego skryptu forumowego, może to być phpBB, punBB albo jakiś inny. Potem klikasz w ten biały pasek z adresem na górze przeglądarki i wpisujesz tam: www.google.pl, tylko uważaj, żebyś się nie pomylił przy wpisywaniu. Pojawi ci się strona z takim kolorowym napisem Google i pod nim znowu powinien być taki pasek. Klikasz na niego i wpisujesz nazwę tego skryptu, wciskasz spację(taki długi przycisk na dole klawiatury) i potem "support" albo "polski support" i klikasz enter. Powinno ci się pojawić tak duużo teksu. Twoim zadaniem jest teraz wybranie jednego z niebieskich, podkreślonych napisów i kliknięcie w niego. I na tamtej stronie szukasz rozwiązania swojego problemu, bo od tego są supporty takich skryptów, żeby pomagać ludziom, którzy mają z nimi problemy. To trochę tak jakbyś szedł do fabryki zapytać dlaczego twoje urządzenie nie działa, zamiast zanieść je do serwisu, który się takimi urządzeniami specjalizuje.

No i żeby nie było to czekam na odpowiedź od ciebie a nie jakieś uwagi dotyczące mojego postu, ot co.
Mefiuu
Cytat(Blame @ 4.07.2010, 18:03:42 ) *
No dobrze, przepraszam. Więc słuchaj, najpierw znajdujesz sobie w ustawieniach czy gdzieś w panelu nazwę swojego skryptu forumowego, może to być phpBB, punBB albo jakiś inny. Potem klikasz w ten biały pasek z adresem na górze przeglądarki i wpisujesz tam: www.google.pl, tylko uważaj, żebyś się nie pomylił przy wpisywaniu. Pojawi ci się strona z takim kolorowym napisem Google i pod nim znowu powinien być taki pasek. Klikasz na niego i wpisujesz nazwę tego skryptu, wciskasz spację(taki długi przycisk na dole klawiatury) i potem "support" albo "polski support" i klikasz enter. Powinno ci się pojawić tak duużo teksu. Twoim zadaniem jest teraz wybranie jednego z niebieskich, podkreślonych napisów i kliknięcie w niego. I na tamtej stronie szukasz rozwiązania swojego problemu, bo od tego są supporty takich skryptów, żeby pomagać ludziom, którzy mają z nimi problemy. To trochę tak jakbyś szedł do fabryki zapytać dlaczego twoje urządzenie nie działa, zamiast zanieść je do serwisu, który się takimi urządzeniami specjalizuje.

No i żeby nie było to czekam na odpowiedź od ciebie a nie jakieś uwagi dotyczące mojego postu, ot co.

niestety ale w pełni się zgadzam z przedmówcą... Ty w ogóle szukasz rozwiązania tych problemów samemu? Czy czekasz na "gotowe"?
bulterier
Cwaniaczki jakich mało. To na cholere w takim razie jest to forum??exclamation.gif Żeby pomagac czy żeby odsyłąć do google? Dzięki za taką radę. Zresztą wiele osób już się do tego forum zraziło dlatego spodziewajcie się że z tego forum teraz więcej osób odejdzie niż ma przyjśc. Nara.
ps. fachowcy z was że hej, szczególnie z ciebie BLAME, nie ma co laugh.gif
Mefiuu
no właśnie, dobrze zapytałeś

Cytat
To na cholere w takim razie jest to forum?? Żeby pomagac czy żeby odsyłąć do google?

to forum jest żeby POMAGAĆ a nie żeby DAWAĆ ci gotowca. Czy zanim ktoś Ci dał tutaj odpowiedź szukałeś rozwiązania swojego problemu w google'ach, na forum tego skryptu co używasz? Może ktoś już miał takie problemy? Ale nie, lepiej czekać na gotowe.

Ok, nie będziemy płakać. Ani za Tobą ani za innymi podobnymi do Ciebie winksmiley.jpg
bulterier
Szukałem jakbyś chciał wiedzieć. A jak nie znajduje to pytam na forum. Ale widze nikt nie da konkretnej odpowiedzi. Sami zaczynacie, nie rozumiem tego. Szukałem w google i akurat pomocy odnośnie moich problemów nie było.
Dobra jak nie chcecie pomoc totrudno... Żal.pl

Ok wszystko jest już zrobione tylko jeszcze problem z avatarem mam;/
Ustawiłem avatar, jest w profilu i wszystko jest git ale na stronie głownej też się pojawił;/
Co można zaradzic na to?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.