Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [AJAX][MySQL][PHP]dodawanie zdjęć przed dodaniem oferty
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Gerwazy
Powiedzcie proszę czy jest jakiś wzorzec projektowy na rozwiązanie takiego problemu:
użytkownik wchodzi do formularza dodawania oferty (id nowej oferty jeszcze nie został utworzony)
wypełnia pola, między innymi robi upload zdjęć na serwer ajaxem (czyli obrazki zostają wrzucone na serwer przed utworzeniem ID nowej oferty),
dodane obrazki są od razu wyświetlane, można je edytować, usuwać.
i dopiero jak wszystkie zdjęcia użytkownikowi się podobają klika "Dodaj ofertę". W przypadku przycisku "Anuluj" oferta nie zostaje utworzona a obrazki wcześniej wrzucone zostają usunięte z serwera.

Wiem że można kombinować na różne sposoby, ale interesuje mnie tylko profesjonalne rozwiązanie, jakiś standard, wzorzec.
Proszę o pomoc
bastard13
Możesz zrobić sobie katalog np. images_temp i tam wrzucać zdjęcia z jakimś hashem na początku (np. hash_nazwa.jpg), a hash trzymać w sesji użytkownika. Jeżeli doda ofertę to przenosisz te zdjęcia do katalogu docelowego i zmieniasz im nazwę na pożądaną, a w innym wypadku usuwać wszystkie zdjęcia o nazwie rozpoczynającej się od 'hash_' z katalogu images_temp.
Gerwazy
A w którym momencie kasować tą sesję i zdjęcia jeśli na przykład przeglądarka zostanie zamknięta?
Czy za każdym razem jak klikam dodaj nową ofertę zamiast zapisać poprzednią, mam czyścić sesję i usuwać zdjęcia z katalogu tymczasowego?
Zbyt dużo kombinowania. Czy wszyscy to robią rzeczywiście w ten sposób?
muk4
Cytat(Gerwazy @ 4.07.2010, 13:52:21 ) *
A w którym momencie kasować tą sesję i zdjęcia jeśli na przykład przeglądarka zostanie zamknięta?

Kasować możesz np po 1 godzinie bezczynności na stronie, albo jak użytkownik wyjdzie z formularza.

Cytat(Gerwazy @ 4.07.2010, 13:52:21 ) *
Czy za każdym razem jak klikam dodaj nową ofertę zamiast zapisać poprzednią, mam czyścić sesję i usuwać zdjęcia z katalogu tymczasowego?

Może wyskakiwać okienko a'la "Czy chcesz skasować poprzednie dane i utworzyć nowy formularz?".
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.