Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][JavaScript]Wyświetlanie kodu JavaScript w treści strony
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Flanker
Witam

Zmagam się od dobrej godziny z prostym bajerkiem w JavaScript i nie mogę sobie poradzić. Potrzebuję pobrać wysokość ekranu jaką posiada przeglądający stronę użytkownik, a więc:
  1. <script type="text/javascript">
  2. document.write(screen.height);

Jednak muszę to wyświetlić w deklaracji stylów, nie w sekcji head, a pod fragmentem kodu HTML. Nie mogę wpaść na to jak to zrobić.

Męczyłem to jakoś tak (wiem, głupie):
  1. <?php echo "<div id='kontener' style='min-height:"; ?>
  2. <script type="text/javascript">
  3. document.write(screen.height);
  4. </script>
  5. <?php echo "px;'>"; ?>

Proszę o pomoc smile.gif
Fifi209
Javascript po stronie klienta, php po stronie serwera. Nie ma prawa to działać jak dla mnie.

IMHO, jeżeli potrzebujesz pobierać rozdzielczość to dla mnie masz coś źle napisane.
Flanker
To prawda, to rozwiązanie nie działa, podałem zły przykład. Chciałbym po prostu pobrać rozdzielczość użytkownika i wyświetlić go gdzieś w treści strony, pomiędzy znacznikami HTML, czy jest taka możliwość?

A rozdzielczość potrzebuję aby podać minimalną wysokość kontenera tak, aby stopka zawsze znajdowała się na samym dole nawet, gdy treści jest mało. Nie wpada mi do głowy żaden inny sposób na rozwiązanie tego problemu.

//EDYCJA
Udało mi się, przepraszam że zawróciłem wam głowę, wystarczyło:
  1. <script type="text/javascript">document.write("<div id='kontener' style='min-height: " +screen.height+ "px;'>")</script>

Pozdrawiam smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.