Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: kompilacja najlższejszej wersji php-cgi
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
przemek_zz
Witam,
potrzebuje skompiliowac php na urzadzenie mobilne, ale w jak najlzszejszej wersji. W zasadzie wystarczy mi wtyczka do bazy sqlite3, na serwerze bedzie stala prosta strona, z tabellka wlasnie z bazy sqlite3, zadnych fajerwerkow:)
Probowalem juz kompilowac, ale cos nie bardzo mi wyszlo. Kompilacja wyszla bez errorw, php-cgi wazy 17MB, ale w lighttpd mam 500 - Internal Server Error
Moze problem nie lezy w kompilacji? Kompiluje na pececie, a gotowe php-cgi przerzucam na urzadzenie mobilne.
parametry ./configure jakich uzylem:
Kod
./configure '--host=arm-angstrom-linux-gnueabi' '--target=arm-angstrom-linux-gnueabi' '--prefix=/usr' '--exec_prefix=/usr' '--bindir=/usr/bin' '--sbindir=/usr/sbin' '--libexecdir=/usr/libexec' '--datadir=/usr/share' '--sysconfdir=/etc' '--sharedstatedir=/com' '--localstatedir=/var' '--libdir=/usr/lib' '--includedir=/usr/include' '--oldincludedir=/usr/include' '--infodir=/usr/share/info' '--mandir=/usr/share/man' '--without-iconv' '--enable-mbstring' '--enable-discard-path' '--enable-sockets' '--enable-shared' '--enable-pcntl' '--enable-memory-limit' '--enable-wddx' '--disable-embedded-mysqli' '--enable-magic-quotes' '--enable-fastcgi' '--with-sqlite3' '--disable-libxml' '--disable-dom' '--disable-simplexml' '--disable-wddx' '--disable-xml' '--disable-xmlreader' '--disable-xmlwriter' '--without-pear'  '--disable-cli'

bardzo prosze o weryfikacje i podanie parametrow, ktore pozwola mi osiagnac zamierzony cel.

Dziekuje i pozdrawiam
erix
zacznij od
Kod
--disable-all
potem włączaj to, co Ci trzeba.
przemek_zz
Dzięki za odp. Nie mam w tej chwili dostępu do komputera żeby sprawdzić, czy disable-all umożliwi wyświetlenie choćby najprostszej strony, np phpinfo()?
erix
Umożliwi. --disable-all wyłącza wszystkie dostępne rozszerzenia. Przerabiałem ten temat z instalką PHP z portów FBSD - wyłączone wszystko, pełna kontrola nad tym, co się chce.

Konstrukcje języka będą działać. winksmiley.jpg Gorzej tylko z niektórymi funkcjami, ale to już sobie dokompilujesz. winksmiley.jpg
przemek_zz
ok, kompiluje sie bez bledow, ale strony dalej nie smigaja. Blad 500.
Jezeli w konsoli dam php-cgi -f /www/pages/test.php to zwraca na ekran kod html, czyli ogonie cos tam dziala
Dlaczego jednak nie dziala z serwerem lighttpd? Serwer ten dzialal z php z repozytoriow Angstroma

Kod
root@sam9-l9261:/home/pz$ ps -ef | grep php
root      3020  3007  0 01:38 ?        00:00:01 [php-cgi] <defunct>
root      3024  3007  0 01:38 ?        00:00:00 [php-cgi] <defunct>
root      3025  3007  0 01:38 ?        00:00:00 [php-cgi] <defunct>
root      3108  3007  0 01:38 ?        00:00:00 [php-cgi] <defunct>

działa! biggrin.gif
zapomniałem o fladze --enable-fastcgi
sqlite3 jeszcze nie kompilowalem, jak znam swoje szczescie to pewnie beda problemy, ale to juz sie tym zajme pozniej, pora spac;)
Van Pytel
Tak z ciekawości na jakim to fonie robisz?
przemek_zz
No nie jest to telefon. Narazie jest to plytka uruchomieniowa z ARM9261, fragment mojej inzynierki:) Na plytce jest linux, dystr. Angstrom. W googlach mozna zobaczyc jak on wyglada m.in. na palmtopach itp.
A jesli chodzi o temat, to w koncu skompilowalem php z PDO sqlite i dziala fajnie z sqlite3
erix
Pochwal się potem. winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.