Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Okienko pomocy po najechaniu na pole w formularzu
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania
Dombas
Witam,
Szukam jakiegoś sposobu na dodanie okienka z pomocniczym tekstem przy najechaniu myszą na konkretne pole w formularzu. Poniżej załączyłem przykładowy screen:

Po kliknięciu na rozwijaną listę pojawiają się opcje wyboru. Chodzi mi o to żeby w po najechaniu myszą np. na Combo (jak w przykładzie) obok kursora myszy pojawi się krótki opis tego co to jest napęd Combo. I tak z każdym miejscem na tej liście.
Każde wskazówki będą dla mnie bardzo pomocne, bo samemu nie dam rady tego napisać.
Szukałem gdzieś gotowego skryptu, ale nie bardzo mogłem coś znaleźć tym bardziej że nie wiem jak to opisać winksmiley.jpg
darko
Zerknij, jak to wykonano na przykład tutaj. Generalnie problem sprowadza się na połączeniu selecta z np. tooltipem jQuery. Skrypt z zalinkowanego przykładu można pobrać stąd
Pawel16
Myślę, ze jQuery albo Ajax będą tu najlepszym wyjściem. Ale jeżeli nie chesz sie w to bawić to pokombinuj z HTML i atrybutem 'title'. biggrin.gif Miałbym nawet pomysł jak to zrobić, jak cos pisz na PW ;P
Dombas
Cytat(Pawel16 @ 20.07.2010, 02:40:12 ) *
Myślę, ze jQuery albo Ajax będą tu najlepszym wyjściem. Ale jeżeli nie chesz sie w to bawić to pokombinuj z HTML i atrybutem 'title'. biggrin.gif Miałbym nawet pomysł jak to zrobić, jak cos pisz na PW ;P

Myślę, że title niewiele by tu dało, fajnie byłoby też wstawić jakiś obrazek w niektórych przypadkach a pomysł podsunięty przez darko jest chyba najlepszy bo daje mi dokładnie to czego potrzebuję smile.gif
Dzięki chłopaki za zainteresowanie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.