Kiedyś poycjonowałem jakiś element do środka kontenera za pomocą kilku kontenerów dodatkowych, atrybutu position oraz top ustawione na 50%. Niestety wyleciało mi to z głowy i zupełnie nie jestem w stanie sobie tego przypomnieć.
Ustawiało się to jakoś tak, że span przesuwał się o połowę wysokości wrp-inner w dół dzięki czemu tekst był wpozycjonowany do środka. Jednak z tego co zauważyłem ( pewien nie jestem ) tekst przesuwa się o wysokość wrp-outer. Szczerze powiedziawszy nie jestem pewien czy nie trzeba było ustawiać na sztywno wysokości dla span'a lub wrp-inner, ale mam nadzieję że da się to jakoś obejść.
<style type="text/css"> .container { width:500px; height:100px; border:1px solid #000; background:#FF0000; } .wrp-outer { position:relative; top:0; height:50%; width:100%; background:#CCC; } .wrp-inner { position:absolute; width:100%; bottom:0; border:0; background:#FFFF00; } .wrp-inner span { position:relative; top:100%; background:#000; color:#FFF; } </style> <div class="container"> <div class="wrp-outer"> <div class="wrp-inner"> </div> </div> </div>