Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pozycjonowanie raz jeszcze
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
starach
Cześć,

Kiedyś poycjonowałem jakiś element do środka kontenera za pomocą kilku kontenerów dodatkowych, atrybutu position oraz top ustawione na 50%. Niestety wyleciało mi to z głowy i zupełnie nie jestem w stanie sobie tego przypomnieć.

1. <style type="text/css">
  2. .container { width:500px; height:100px; border:1px solid #000; background:#FF0000; }
  3. .wrp-outer { position:relative; top:0; height:50%; width:100%; background:#CCC; }
  4. .wrp-inner { position:absolute; width:100%; bottom:0; border:0; background:#FFFF00; }
  5. .wrp-inner span { position:relative; top:100%; background:#000; color:#FFF; }
  6. <div class="container">
  7. <div class="wrp-outer">
  8. <div class="wrp-inner">
  9. <span>To ma isc do srodka!</span>
  10. </div>
  11. </div>
  12. </div>
Ustawiało się to jakoś tak, że span przesuwał się o połowę wysokości wrp-inner w dół dzięki czemu tekst był wpozycjonowany do środka. Jednak z tego co zauważyłem ( pewien nie jestem ) tekst przesuwa się o wysokość wrp-outer. Szczerze powiedziawszy nie jestem pewien czy nie trzeba było ustawiać na sztywno wysokości dla span'a lub wrp-inner, ale mam nadzieję że da się to jakoś obejść.
Vercio
Możesz do klasy wrp-inner span dopisać display: block; text-align: center;

Kod po zmianach:
  1. .wrp-inner span { display: block; text-align: center; position:relative; top:100%; background:#000; color:#FFF; }
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.