Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [jQuery]Jak sprawdzic czy dana akcja została wykonana
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
djbarca
Witam. Z jquery doczynienia mam od niedawna dlatego moj problem moze wydawac sie żenujacy ale z racji ze nie wiem nawet czego szukac zapytam tutaj.
Mam sobie taki slider dopasowany do mojej struktury html.

1. <script type="text/javascript">
  2. $(document).ready(function(){
  3. $(".miniBoxFooter a.showInfo").click(function(){
  4.  
  5. var idname = $(this).attr("id");
  6. $(".miniBoxMoreInfo:visible").slideUp("slow");
  7. $(this).toggleClass("active");
  8. $(".miniBoxMoreInfo#"+idname).slideToggle("slow");
  9. return false;
  10. });
  11. });
  12. </script>

w jaki sposob sprawdzic czy dany blok zostal rozwiniety. tzn mam np 3 bloki . klikam w a pierwszego drugiego pierwszego drugiego tak na zmiane i potem robi sie takie zapętlenie. Chcialbym zeby najpierw zostala wykonana akcja: slideUp a dopiero potem jak to sie wykona zeby uruchomilo sie slideToggle. w jaki sposob to zrobic?

edit:
Wiem juz chyba jak to zrobic smile.gif sprawdze ilosc elementow ktorych style.display; = none. Jesli bedzie rozna od 0 tzn ze nie bede mogl otwierac innych.
cojack
Zacznij używać zwykłego js'a to nie będziesz miał z tym problemu, bo będziesz wiedział co robisz, a przy użyciu jquery to nie wiesz co się dzieje. W dodatku jak jesteś początkujący to zrozumieć co i jak, jakiego typu ma się obiekt, co jest tym obiektem wcale nie jest łatwo. Dlatego zachęcam Cie do używania PURE (z ang czysty) js.
erix
Człowieku, czy Ty wiesz, co Ty gadasz? Więcej czasu mu zejdzie na samodzielne zaimplementowanie metod, których to użył (slide, toggle, *class) niż na nauczenie się fw, a to drugie mu przyniesie więcej korzyści. Nie wspomnę już o wydajności; prześledź kod jQuery, to znajdziesz kilka ciekawych rzeczy, na które większość z nas w życiu by nie wpadła, a są istotne pod względem wydajności.

Cytat
w jaki sposob sprawdzic czy dany blok zostal rozwiniety. tzn mam np 3 bloki . klikam w a pierwszego drugiego pierwszego drugiego tak na zmiane i potem robi sie takie zapętlenie. Chcialbym zeby najpierw zostala wykonana akcja: slideUp a dopiero potem jak to sie wykona zeby uruchomilo sie slideToggle. w jaki sposob to zrobic?

Każda funkcja animacyjna jQuery, jako ostatni parametr, przyjmuje kod, który należy wykonać po zakończeniu animacji:
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
  1. $(obj).slideUp('slow', function(){
  2. alert('oooo');
  3. })
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
cojack
erix nie chce mi się kłócić.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.