Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: class Monitor_ruchu_w_serwisie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
fryk
Może spotkaliście się z czymś podobnym?

Chodzi o rejestrowanie ruchu w serwisie (wszelkie kliknięcia) oraz na ich podstawie podejmowanie określonych akcji - np. zmiana arkusza głównej strony.

Wszelkie info bardzo mile widziane. Pozdrawiam!
PS z góry sory jeśli w złym dziale napisałem - jestem lekko świeży na tym wspaniałym forum winksmiley.jpg
halfik
Tutaj masz pierwszą wersję funkcji której używałem do zbiewrania danych o aktywności usero w serwisie:

[php:1:cc29d5f9aa]<?php
function makeSystemLog(){
$date = date('Y.m.d');

$query = "SELECT date FROM daty WHERE section='logs' AND date='$date'";
$result = @mysql_query($query);

if(@mysql_num_rows($result) == 0){
$query = "UPDATE daty SET date='$date' WHERE section='logs'";
@mysql_query($query);

$query = "DELETE FROM logi_systemowe";
@mysql_query($query);

}

$query = "INSERT INTO logi_systemowe VALUES('', '".getenv('REMOTE_ADDR')."', '".gethostbyaddr(getenv('REMOTE_ADDR'))."','".getenv('HTTP_X_FORWARDED_FOR')."', '".date('H:i:s')."', '".getenv('REQUEST_URI')."', '".(isset($_SESSION['sLogin']) ? $_SESSION['sLogin'] : niezalogowany)."','".getenv('HTTP_USER_AGENT')."')";
@mysql_query($query);

}
?>[/php:1:cc29d5f9aa]

Teraz trzeba by to rozbudować, o przetwarzanie URLi, bo z nich wyciągalibyśmy info co do tego co user i gdzie dokładnie robi i w zależności od tego coś tam robimy, a raczej nasz syste.
fryk
hmm... no to co zlistowałeś halfik to fundament podstawy smile.gif

mi chodzi bardziej o coś w stylu klasy, która już na podstawie tych zgromadzonych danych (o kliknięciach) wykonuje określone algorytmy.

powiem wprost - potrzebne jest mi to do pracy magisterskiej "Samouczący się serwis WWW".
chcę ustalić priorytety ważności blokow głównej strony serwisu i na postawie ruchu w poszczególnych działach serwisu - zmieniać ich pozycję na głównej stronie.

nie wiem czy jasno to piszę - na przykładzie wp.pl: dajmy na to w styczniu w dziale Uroda odnotowano wzmożoną aktywność odwiedzających - nasz silnik to wychwytuje i... zmienia automatycznie główną stronę, tak aby nowości, główne wątki z działu Uroda prezentowane były w bloku z najwyższym priorytetem (np. główne, największe body strony powitalnej).

widzę jednak, że zapedziłem się chyba co nie co z tym wątkiem. zamiast go tworzyć mogłem poprostu napisać do admina amazon.com lub choćby merlin.pl albo gazeta.pl lub wp.pl i poprosić o spotkanie z wglądem do ich silnika winksmiley.jpg
Ace
hm o czym ty piszesz, moze zle zrozumialem. Napisz sobie funkcje ktora odnotowywuje klikniencia w serwisie, gromadz je w bazie w postaci data|dzial... potem stworz sobie funkcje ktora bedzie sortowac menu/dzialy jak wolisz wzgledem odwiedzalnosci, i np: bierze pod uwage ostatnie 30 dni... Ja tak bym to zrobil, ale nie wiem czy dobrze cie zrozumialem.
fryk
no raczej!

tylko to nie może tak skakać... codziennie inny dział w innym miejscu... ale z tego co widzę nie ma gotowych rozwiązań więc pora zakasać rękawy!
Bags_Bunny
no to mozesz zrobic ze np. raz na tydzien sprawdza ktory dzial byl najpopularniejszy w ostatnim tygodniu i ten wlasnie dzial ustawic
Bora
ja bym proponował bardzoj szczegółowe sprawdzanie bo preferencje mogą być różne np rani i wieczorem, podobnie w wtorek czy sobote.
Np wieczorami większe zainteresowanie bęzie kinem.
halfik
a co za problem liczyc ilosc wizyt dla danego dzialu, czy nawet jego czesci i na tej podstawie zrobic to co chcesz? pytanie jak czesto bys chcial sprawdzac popularnosc dzialow i robic z nimi xxx - bo mozna by to wpiac w strone glowna i nie ze to zmienialoby sie nam na tym czy na dwa ale za kazdym ods. strony, jesli tylko nagle jakis dzial okaze sie czescie odwiedzany od innego.
scanner
Przeniesione: Pro => php
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.