Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: połączenie zapytań
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
Sh4dow
Nie moge poradzic sobie ze zlożeniem 2 zapytan razem. WIem ze to jest mozliwe, ale nie umiem poradzic sobie z tym
Mam tabele
Access
user_id | page_id | serwis

page
site_id | mod | parametr| serwis

teraz potrzebuje zapytanie, które pobiera z tabeli 'page' wszystkie kolumny poza serwis takim zapytaniem
[sql:1:1d16d2b5c5]SELECT site_id, mod, parametr FROM page WHERE serwis = 'x'[/sql:1:1d16d2b5c5]
i chce zeby dołączyc do tego zapytanie ktore bedzie sprawdzac czy istanieje wpis spelniajacy takie warunki
[sql:1:1d16d2b5c5]SELECT IF(count(access.page_id) > 0, 1, 0) AS sccess FROM access, page WHERE access.page_id = page.site_id AND serwis = 'x' AND user_id = 'z'[/sql:1:1d16d2b5c5]
opis drugiej czesci:
Jesli istanieje wpis w tabeli access spelniajacy warunki, to zapytanie oddaje 1, jesli nie istnieje oddaje 0. Chcialbym to polaczyc razem ze pierwszym zapytaniem ale poprostu nie wiem jak.
Za pomoc z gory bardzo dziekuje
kwiateek
Tak na szybko (ale nie gwarantuje, że będzie działać):
[sql:1:bc65ac1c6a]SELECT page.site_id, page.mod, page.parametr, IF(count(access.page_id) > 0, 1, 0) AS sccess
FROM page, access
WHERE page.serwis = 'x' AND access.page_id = page.site_id AND page.serwis = 'x' AND access.user_id = 'z'
GROUP BY site_id[/sql:1:bc65ac1c6a]
Pozdrawiam.
Sh4dow
Działa super, ale niestety nie w pełni tak jak bym oczekiwał.
Dostaje tylko te rekodry gdzie access jest rowny 1, a natomiast nie podaje reszty. Wydaje mi sie ze trzeba by zastosowac tam jakis JOIN, ale nie znam tego.
BzikOS
[sql:1:7db56e8258]SELECT p.site_id AS site_id,
p.mod AS mod,
p.parametr AS parametr,
IF( count(distinct a.page_id) > 0, 1, 0) AS access
FROM page p
LEFT JOIN access a ON ( a.page_id = p.site_id AND p.user_id = 'z' )
WHERE p.serwis = 'x'
GROUP BY p.site_id[/sql:1:7db56e8258]

Pisane z palca :/ No i nie wiem z której tabeli pochodzi user_id (w podanych przez Ciebie tabelach nie występuje).
Sh4dow
user_id jest z tabeli access po poprawdze dziala super biggrin.gif
BzikOS
Cytat
user_id jest z tabeli access

Faktycznie, nie zauwazylem tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.