Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Automatyczne wysylanie do formularza (funkcja submit();)
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
kun4
Jest sobie formularz:

Kod
<form method="post" action="plik.php" name=formularz>

<input type="submit" name="send" value="Send">

<input type="submit" name="submit" value="Preview">

<input type="submit" name="cancel" value="Cancel">

i chce aby on był wysyłany automatycznie, wiesc wstawiam sobie:

Kod
<body onLoad="document.formularz.submit()">

Ale wtedy jest zle bo ta funkcja nie przekazuje ze został wcisniety button o nazwie "send". NIe wiem próbowałem to robic w taki sposób:

submit(name="send"); taki prosty sposób, co prawda nie dzialający ale chyba oddaje o co mi chodzi. Poruszałem ten temat na innym forum ale nie uzyskałem odpowiedzi, wiec może tutaj mi pomogą z góry dziekuje smile.gif
FiDO
Kod
document.formularz.send.click();

Nie wiem na ile zgodne z standardem, ale na IE, Mozilli dziala.
DeyV
apropo tematu - jaki jest Xhtml'owy odpowiednik onLoad?
Bo walidator chyba tego nie toleruje w takiej postaci.
Dominik
Cytat
apropo tematu - jaki jest Xhtml'owy odpowiednik onLoad?

Tak onload tongue.gif
W XHTML-u jak i w kazdym innym XML-u wielkosc liter ma znacznie wiec ONLOAD, onLoad i onload to trzy rozne rzeczy. A w XHTML-u przyjete zostalo ze atrybuty, znaczniki (i predefiniowane wlasnosci) sa pisane malymi literami.
Jojo
DeyV: ja ostatnio przepuszczałem przez Validator stronkę ze skryptem menu z tego topicu i validator powiedział, że: "This Page Is Valid XHTML 1.1!" winksmiley.jpg
Jest na niej użyte:
Kod
<body onload="menuInit();">

Może chodzi o to, że nie powinno się pisać "onLoad" tylko "onload", bo z tego co słyszałem nazwy tagów i właściwości powinny być w XHTML pisane małymi literkami (popraw mnie jeśli się mylę).
Dominik
Cytat
Może chodzi o to, że nie powinno się pisać "onLoad" tylko "onload", bo z tego co słyszałem nazwy tagów i właściwości powinny być w XHTML pisane małymi literkami (popraw mnie jeśli się mylę).

Hmmm.... Fajnie, tylko po co powtarzasz dokladnie to samo co przed Toba napisalem biggrin.gif . Ale powtorzmy jeszcze raz (co mi tam skoro jest dubel to moze byc i tribel biggrin.gif ) : w XHTML-u atrybuty i znaczniki powinny byc pisane malymi literami a onLoad nie spelnia tego zalozenia.
DeyV
wybrane posty zostały usunięte.

Dominik - to się zdaża nagminnie - trzeba się przyzwyczaić winksmiley.jpg
Zajec - wiecej luzu, i mniej wulgaryzmów.

A tak OT dzięki - prawdę mówiąc - tak włąsnie przypuszczałem, ale nie miałem pewnosci, z uwagi na to, że z tego co pamiętam, jeszcze jakiś czas temu niektóre przeglądarki nie obsługiwały onload małymi literami. Przynajmniej tak mi się wydaje.
Dlatego dzięki za upewnienie. Jest szansa, że z www.php.pl zniknie kilka kolejnych błedów walidacyjnych (choć przy tej ilości jakie się pojawiają to chyba i tak nie za wiele winksmiley.jpg )
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.