Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kodowanie php = problem
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
emcioxd
Witam mam problem z kodowaniem w php. chodzi o to ze na stronie nie ma polskich znakow tylko np. ¡¯¦¬ÆÓ£Ñʱ¶æ¿¼ñ³óê. jak zalatwic te sprawe? kodowanie w mysql mam utf8-polish-ci natomiast na stronie latin2_general_ci (ISO-8859-2) poczatkowe kodowanie strony bylo w latin1_swedish_ci (ISO-8859-1). dodam iz sam wlasno recznie przerabiam cms na polski z niemieckiego. Nawet nie wiem czy problem stoi po stronie strony czy bazy probowalem juz wszystkiego ( tak sadze przynajmiej ) lecz nie jestem pewny na 100% czy aby na pewno robilem dokladnie tak jak ludzie pisali i dlatego tez nie wiem czy ja czegos przypadkiem nie zrobilem czegos zle. licze na wasza pomoc! nizej daje dodatkowo screena z bazy mysle ze wam sie przyda:

Dziekuje z gory za kazda odpowiedz Pozdrawiam Emcioxd.
krzysztof_kf
Najlepiej jak byś ustawił na stronie i w bazie dla tabel , reokordów , poszczególnych pól rekordów jednolite kodowanie najlepiej utf8 oszczędzi ci masę problemów związanych z polskimi znakami diakrytycznymi . Bo po bazie danych widać dwa rodzaje kodowań .
shreeve
a czy ustawienie:
  1. SET NAMES utf8;

przed pierwszym zapytaniem nie rozwiąże problemu?
Osobiście ZAWSZE staram się nadawać bazie danych utf8 oraz utf8_general_ci, co mam nadzieję nie jest złą praktyką.
krzysztof_kf
Najlepiej dla wszystkich poprawnie wyświetlających znaków jest kodowanie utf8 zaraz po połączeniu bazy danych

1.  
  2. mysql_query('SET NAMES "utf8"');
  3.  

a także te same kodowanie dla strony .

Nie wiem jak wygląda twoja baza danych Wpisy , itp
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.