Szablon, który podpinam, ma ściśle określone szerokości. Strona wyświetla się w całości pod wyższą rozdzielczością. Na rynku dominują panoramiczne monitory LCD i OLED, ale w netbookach, laptopach i tabletach 1024x768 pewnie wciąż jest standardem.
Układ jest taki:
<div id="stopka">
Wszystko działa. Style CSS:
Kod
#top {
float: left;
width: 1100px;
height: 117px;
overflow: hidden;
}
#poziomyPasekMenu {
width: 1080px;
height: 28px;
padding: 12px 10px 0;
margin-bottom: 10px;
}
#lewyPanel {
width: 230px;
}
#prawyPanel {
float: right;
}
#srodkowyPanel {
width: 620px;
margin: 0 10px
}
width: 1100px;
height: 117px;
overflow: hidden;
}
#poziomyPasekMenu {
width: 1080px;
height: 28px;
padding: 12px 10px 0;
margin-bottom: 10px;
}
#lewyPanel {
}
#prawyPanel {
float: right;
}
#srodkowyPanel {
width: 620px;
margin: 0 10px
}
Jak widać, każdy panel ma swoje miejsce i nic nie powinno "wypłynąć" albo przesunąć się.
Załóżmy, że szablon ma wyświetlać się w całości na 1024x768. Powiecie, że nie opłaca się, bo technika się szybko rozwija. Mimo wszystko prawie wszystkie strony biorą tę rozdzielczość pod uwagę.
W czym problem?
Załóżmy, że szerokość strony zależy od szerokości okna przeglądarki. Może to wyglądać tak:
Lewy panel: wartość stała
Środkowy panel: wartość procentowa (!)
Prawy panel: wartość stała
Jeżeli boczne panele będą miały stałą szerokość, a środkowy - procentową, strona może się rozjechać przy zbyt małej rozdzielczości ekranu albo szerokości okna przeglądarki. Po prostu środkowy panel będzie zbyt duży, dlatego prawy wyleci na dół.
Jakie rozwiązanie?
Mogę zapożyczyć rozwiązanie z One True Layout, czyli pozycjonowanie relatywne, marginesy i prawdopodobnie float. Raczej nie ma problemu z wyświetlaniem w IE, ale ma kilka wad:
1) Edycja jest trudna - dla mniej wprawionych webmasterów
2) Środkowy i prawy panel mają (prawie) ściśle ustawione marginesy - nie wiem, czy to nie utrudnia życia użytkownikom mobilnych rozwiązań
Są też zalety:
1) Środkowy panel może być ładowany na początku, a potem boczne
2) Można określić minimalną i maksymalną szerokość strony
Co o tym wszystkim myślicie?
A tak w ogóle jaki układ doradzacie? Strona o stałej czy zmiennej szerokości? Wydaje mi się, że szkoda marnować połowę miejsca na marginesy (byle nie przesadzić), z drugiej strony ewentualne obrazki na stronie trzeba skalować (max-width: 100%). Może zastosować inną technikę albo pozostać przy tej, która już jest (czyli float i stałe szerokości)?
Zależy mi na tym, by przeglądarka wyświetlała (renderowała) stronę tak szybko, jak to możliwe.