podczas tworzenia mojej strony internetowej napotkałem pewien problem z którym nie mogę poradzić sobie już od dłuższego czasu. Mianowicie chodzi o aktualizacje kilku rekordów jednym zapytaniem.
W podanym niżej kodzie wyświetlam w pętli wszystkie nazwy zespołów alfabetycznie, wraz z ich aktualnym statusem, który możemy zmieniać na dowolną liczbę. Screen
Chciałbym, aby po wciśnięciu buttona zaktualizowały mi się statusy wszystkich zespołów na takie jakie zostały wpisane w inpucie.
do { echo' <div style="float: left; width:25%"><a href="zespol-'.$row['id'].'.html"><input type="text" name="nazwa[]" readonly="readonly" value="'.$row['nazwa'].'"> </a></div>' ; echo'<input type="text" name="status[]" maxlength="1" size="3" value="'.stripslashes($row['status']).'"/>'; } echo '<p> <div style="float: left; width:30%;">Finalizacja</div> <div style="float: left; width:70%"><input type="submit" name="ok" value="Dodaj"></div> </form>'; if ($ok == 'Dodaj') { $ile = 0; foreach ($identyfikatory as $id) { $nazwa = $tab_nazwa[0][$ile]; $status = $tab_status[0][$ile]; $ile++; } }
Po wykonaniu tego zapytania nie aktualizuje mi się żaden rekord, lub aktualizuje mi się tylko jeden (pierwszy w kolejności).
Problemu upatruje w pętli foreach, tak więc zamiast niej przygotowałem sobie drugą, która również nie działa:
for ($i = 0; $i < 99; $i++) { $sql = "update zespoly set status = '".$_POST['status'.$i]."' where id = ".$_POST['id'.$i]; }