Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]PHP + Flash
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
artvip
Witam,

mam nadzieję, że ktoś mi pomoże i że temat tutaj pasuje...

Wrzucam na stronę napisaną w php obiekty flash które pobierają dane z bazy mysql. Problem w tym, że flash odkłada się jako pliki tymczasowe i po odświeżeniu strony nie pobiera nowych danych z bazy danych tylko ponownie wyświetla flashowy obrazek z tempa.

Po ręcznym usunięciu w przeglądarce plików tymczasowych i odświeżeniu strony informację pobierają się poprawnie z bazy danych ale gdy w bazie pojawią się nowe elementy to muszę znowu ręcznie usunąć tempy..

Czy można jakoś inaczej ominąć ten problem?

Z góry dziękuję za pomoc.
wookieb
Czy ja dobrze rozumiem, czy ty swfy generujesz dynamicznie?
artvip
Dokładnie. Są to wykresy które pobierają nowe dane z bazy danych i uzupełniają wykres.
erix
A nie lepiej wczytywać to przez XML/JSON...? Nie dość, że mniej transferu zeżre, to łatwiej takie dane wczytywać.
wookieb
O masakra. Wykresy generuje się na podstawie xmla a nie w ten przedwojenny sposób.
artvip
Pragnę zaznaczyć, że jesteśmy w dziale przedszkole ! wstydnis.gif

Druga sprawa to odpowiedz na moje pytanie.. - ktoś coś podpowie?

No i trzecia sprawa - XML/JSON.. nie mam z tym doświadczenia i pozostaje mi pogooglować w tym temacie. Nie wiem z czym to się je.. rolleyes.gif ale jakiś przykładowy tutorial jak macie pod ręką mile widziany.

Dzięki za uświadomienie..
wookieb
W jakiej wersji AS piszesz?
artvip
a po polsku smile.gif ?
wookieb
W jakiej wersji ActionScript piszesz?

I zapytam jeszcze raz, czy generujesz pliki "SWF" dynamicznie czy "obrazki" ?

Jeżeli obrazki to problem cache można obejść poprzez dodanie dodatkowego parametru dla obrazka np
/obrazek.jpg?czas=znacznikczasowy
Mam nadzieję, że wiesz cóż to takiego znacznik czasowy smile.gif
artvip
OK, w takim razie doprecyzuje. Używam Open Flash Chart. Dużo to tam do pisania nie ma smile.gif. Tutorial jest bardzo prosty. Podstawiam tylko swoje dane.

1. include_once 'ofc-library/open_flash_chart_object.php';
  2. open_flash_chart_object( 625, 300, 'wykres.php', false );

do tego zassałem oczywiście odpowiednie biblioteki.

ps.
Problem dotyczy tylko IE. W FF nie ma tego problemu.. sad.gif
erix
data=http://teethgrinder.co.uk/open-flash-chart/data-2.php - wystarczy tylko tę zawartość zmienić... sleep.gif

Czytaj czasem tutoriale.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.