Wcześniej pisałem temat z podobnym kodem, ale teraz chce się dowiedzieć o zepełną inną rzecz. Mam taki kodzik. Klasa:
class Bazowa { public function PobierzDane() { $db = new mysqli("localhost", "root", "haselko", "test"); if($db->connect_errno){ exit; } $sql = "select * from tabela1"; $zapytanie = $db->query($sql); while($wynik=$zapytanie->fetch_assoc()) { $dane[]= $wynik; } $db->close(); return $dane; } function Wyswietl($tablica) { foreach($tablica as $wyn) { foreach($wyn as $pokaz => $wart) { } } } }
Reszta:
$wiz = new Bazowa(); $dane = $wiz->PobierzDane(); $wiz->Wyswietl($dane);
Chodzi mi o funkcję Wyswietl i pośrednio PobierzDane. Czy jest jakiś sposób aby pobrać dane w funkcji PobierzDane do tablicy i przekazać do Wyswietl, ale tak, aby to nie była tablica w tablicy jak teraz. Bo aby wyświetlić elementy, to w Wyswietl muszę robić foreach w foreachu, zamiast np jednego foreach. Chyba, że tak może być?
Jeśli wyświetlę $dane za pomocą print_r to mam:
Array ( [0] => Array ( [ID] => 1 [nazwa] => php ) [1] => Array ( [ID] => 9 [nazwa] => c++ ) [2] => Array ( [ID] => 7 [nazwa] => kurs ) [3] => Array ( [ID] => 4 [nazwa] => mysql ) [4] => Array ( [ID] => 5 [nazwa] => oracle ) [5] => Array ( [ID] => 6 [nazwa] => js ) [6] => Array ( [ID] => 10 [nazwa] => C# ) [7] => Array ( [ID] => 11 [nazwa] => Zend ) )