Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Problem z cronem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Arsanael
Witajcie, mam dziwny problem z którym nigdy jeszcze nie miałem do czynienia. Napisałem skrypt i dodałem wykonywanie go do harmonogramu zadań (crona).
Jeśli wpisze adres pliku z tym skryptem w przeglądarke wtedy wszystko działa ok - rekordy w bazie są uaktualniane. Natomiast jeśli wpisze ten adres w cronie i zrobie "test" lub ustale co ile ma sie wykonywac - wtedy dupa, nie działa. Jakieś pomysły?

mimol
Zapoznaj się jak działa cron.
Podaje się ścieżke np:
/usr/local/bin/php /home/nazwa_usera/domains/nazwa_domeny/public_html/foler/plik.php
zauważ że po /php jest spacja
Arsanael
mówie że cron działa, podałem dobrą scieżke. Dla sprawdzenia dałem w pliku .php tworzenie innego pliku tekstowego i uruchomiłem crona. Plik został stworzony czyli skrypt sie wykonuje. Ale nie wiem czemu jesli podam ścieżke do właściwego pliku który ma sie wykonywac wowczas nie działa ;/
thek
Lepiej powiedz jak go wywołujesz, bo może robisz to w sposób nieprawidłowy. Kto wie czy aby w cronie dajesz faktycznie prawidłową ścieżkę, prawidłowo wywołujesz bądź parametry w zły sposób. Skoro jednak wykonuje się on z przeglądarki prawidłowo, to użyj wget w wywołaniu i nie powinno być problemu. Gorzej jeśli próbujesz w CLI w sposób nieprawidłowy. Kul szklanych nie mamy by stwierdzić w ciemno co jest nie tak. Na razie zero kodu, wywołań by stwierdzić choćby jaki trop podjąć. Nic nam nie dałeś do analizy przyczyn błędu.
kacper.chrapa
moze to kwestia sciezek?
zrob prosty skrypt :

#!/bin/bash
cd /sciezka/do/pliku/php
/usr/bin/php plik.php

i wlasnie jego odpalaj w cronie

bedziesz mial pewnosc, ze interpreter php przyjmie za biezacy katalog lokalizacje twojego skryptu php - i stad
bedzie liczyl sciezki (co robi domyslnie, gdy go odpalasz przez serwer www)

jak nie pomoze - ustaw odpowiedni poziom logow w php.ini + log do plikow oczywiscie - i zobacz, co sie dzieje ,
powinienes znalezc podpowiedz.

pozdrawiam,
kacper
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.