Arsanael
28.08.2010, 19:00:34
Witajcie, mam dziwny problem z którym nigdy jeszcze nie miałem do czynienia. Napisałem skrypt i dodałem wykonywanie go do harmonogramu zadań (crona).
Jeśli wpisze adres pliku z tym skryptem w przeglądarke wtedy wszystko działa ok - rekordy w bazie są uaktualniane. Natomiast jeśli wpisze ten adres w cronie i zrobie "test" lub ustale co ile ma sie wykonywac - wtedy dupa, nie działa. Jakieś pomysły?
mimol
28.08.2010, 19:23:38
Zapoznaj się jak działa cron.
Podaje się ścieżke np:
/usr/local/bin/php /home/nazwa_usera/domains/nazwa_domeny/public_html/foler/plik.php
zauważ że po /php jest spacja
Arsanael
28.08.2010, 19:43:06
mówie że cron działa, podałem dobrą scieżke. Dla sprawdzenia dałem w pliku .php tworzenie innego pliku tekstowego i uruchomiłem crona. Plik został stworzony czyli skrypt sie wykonuje. Ale nie wiem czemu jesli podam ścieżke do właściwego pliku który ma sie wykonywac wowczas nie działa ;/
thek
28.08.2010, 20:13:47
Lepiej powiedz jak go wywołujesz, bo może robisz to w sposób nieprawidłowy. Kto wie czy aby w cronie dajesz faktycznie prawidłową ścieżkę, prawidłowo wywołujesz bądź parametry w zły sposób. Skoro jednak wykonuje się on z przeglądarki prawidłowo, to użyj wget w wywołaniu i nie powinno być problemu. Gorzej jeśli próbujesz w CLI w sposób nieprawidłowy. Kul szklanych nie mamy by stwierdzić w ciemno co jest nie tak. Na razie zero kodu, wywołań by stwierdzić choćby jaki trop podjąć. Nic nam nie dałeś do analizy przyczyn błędu.
kacper.chrapa
28.08.2010, 20:36:55
moze to kwestia sciezek?
zrob prosty skrypt :
#!/bin/bash
cd /sciezka/do/pliku/php
/usr/bin/php plik.php
i wlasnie jego odpalaj w cronie
bedziesz mial pewnosc, ze interpreter php przyjmie za biezacy katalog lokalizacje twojego skryptu php - i stad
bedzie liczyl sciezki (co robi domyslnie, gdy go odpalasz przez serwer www)
jak nie pomoze - ustaw odpowiedni poziom logow w php.ini + log do plikow oczywiscie - i zobacz, co sie dzieje ,
powinienes znalezc podpowiedz.
pozdrawiam,
kacper
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.