Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Rozjeżdżanie się layoutu w IE6
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
Hellelujah
Od kilku dni szukam sposobu na 3-kolumnowy, wymiarowany procentowo layout, który dodatkowo da się zagnieździć sam w sobie. Skorzystałem z metody znalezionej tutaj: http://blog.html.it/layoutgala/LayoutGala01.html. Niestety okazało się, że po umieszczeniu układu w zwymiarowanym divie IE6 przestaje rozumieć pozycje divów z (procentowymi) ujemnymi marginesami. W pozostałych przeglądarkach, łącznie z IE8 - miodzio.
Od dłuższego czasu grzebię w sieci, próbując zrozumieć, co sie dzieje i jak to naprawić, niestety na razie nic nie znalazłem - dlatego proszę o pomoc.
Mój kod do pobrania tutaj: http://www.przeklej.pl/plik/test-htm-00202f3lc5a5
devnul
nie mam na stanie ie6 żeby zobaczyć jak to wygląda więc zapytam tylko - naprawde potrzebne Ci jest IE6? raz że to na wymarciu i wspieranie tego nie ma sensu bo sam pod sobą dołki kopiesz (im dłużej będzie wspierane tym dłużej będzie problemem), no i poza tym to naprawdę odsetek osób korzystających z ie6 jest na granicy błędu pomiaru
Hellelujah
Oczywiście, najchętniej nie zawracałbym sobie głowy wspieraniem tego szajsu, ale chcę udostępnić IE6 przynajmniej najprostsze funkcje, żeby każdą przeglądarką dało się przynajmniej przejrzeć witrynę.
Jeśli ktoś akurat ma możliwość wyświetlenia tego w IE7, to prosiłbym o porównanie z Operą/FF - jeśli dowiem się, jak siódemka wyświetla ten layout, to łatwiej mi będzie zastanowić się nad niewspieraniem IE6.
WebCM
Jeżeli masz IE 8, włącz tryb kompatybilności - wyświetli stronę tak jak IE 7. Wszystko w porządku.

Problem z rozsypywaniem strony i ujemnymi marginesami występuje w technice One True Layout (Holy Grail). Pomaga ustawienie własności min-width, ale w IE 7 wszystko OK. Hak dla IE 6
  1. * html #navigation { left: 250px }
Jeżeli masz procentową szerokość wszystkich kolumn, spróbuj ustawić left: 25%. Pobierz IE Developer Toolbar dla IE6.
Hellelujah
Niestety, zdefiniowanie lefta dla lewej kolumny (rozumiem, że ją właśnie miałeś na myśli, bo to id nie pasuje do mojego kodu) nie działa, nie udało mi się uzyskać odpowiedniej pozycji.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.