Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][PHP]Co drugi wiersz w tabeli w innym kolorze
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Ulysess
witam , chciałbym wyświetlić tabele po przez pętle ALE dodatkowo chciałbym aby co drugi wiersz miał ten sam kolor tylko nie wiem jak.. np 1 3 5 7 9 kolor white a 2 4 6 8 10 czarny. na jakiej zasadzie to się robi questionmark.gif z góry dziękuje za pomoc smile.gif
tehaha
możesz tak: http://www.w3.org/Style/Examples/007/evenodd, albo zrobić 2 klasy, zmienną np. $i, przy każdej pętli ją inkrementujesz i sprawdzasz czy parzysta czy nie i wstawiasz odpowiednią klasę
/ z tym, że to even/odd w css nie działa na wszystkich przeglądarkach, więc lepszy sposób w php
Ulysess
hmm a jeśli w pętli zrobiłem zmienną O która przy każdym wywołaniu pętli zwieksza sie o 1 i zrobiłem IF ze jesli $o%2 == 0 {color = white} esle {color = black} - to to rozwiązanie jest złe ?
tehaha
no to jest właśnie to rozwiązanie w php o którym pisałem...smile.gif tylko zamiast color lepiej daj 2 klasy, żebyś mógł potem to zmieniać w samym css
Ulysess
czekaj czekaj , jak to 2 klasy ?:| brzmi skomplikowanie.. ja do fonta wstawiłem po prostu
  1. style="font-size: 13px; color: #b8b8b8; display: block; background-color: '.$color.'; font-weight: bold; text-align: left; min-height: 20px; padding-left: 5px; padding-top: 5px; padding-bottom: 2px;"
tehaha
ala klasy w css, a nie w php:) czyli
  1. $o%2 == 0 {$class= 'row_odd'} esle {$class= 'row_even'}

a potem w pliku css:
  1. .row_odd
  2. {
  3. background:white;
  4. }
  5. .row_even
  6. {
  7. background:black;
  8. }

no tak jak zrobiłeś to też można ale lepiej jak html i css są oddzielone
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.