Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [AJAX][MySQL][PHP] Wczytywanie kolejnych tekstów z bazy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mrSlowFlow
Mam stronę na której zaprezentowane są po dwa paragrafy tekstu z bazy danych. W bazie tych tekstów jest dużo więcej. Nie chcę ich wszystkich wczytywać od razu na stronie, tylko wyświetlić pierwsze dwa i jeżeli użytkownik wciśnie przycisk 'dalej' zamiast pierwszych dwóch wczytają się następne dwa. Chciałbym do tego wykorzystać jQuery. Żeby po pierwsze teksty przewijały się płynnie i pojawiał się "loading" jeżeli wyświetlenie tych tekstów zajmie trochę czasu. Nie wiem w jaki sposób wczytać z bazy dwa kolejne teksty poprzez Ajax i jak wyłączyć przycisk "wstecz" jeżeli jesteśmy na pierwszym tekście i przycisk "dalej" jeżeli na ostatnim. Nie oczekuję, że ktoś napiszę za mnie cały kod, tylko proszę mnie nakierować jakich technik użyć.

<p>Pierwszy tekst</p><p>Drugi tekst</p>
Po wciśnięciu przycisku "dalej" (wstecz w tym momencie zablokowany) zamiast tego pojawia się:
<p>Trzeci tekst</p><p>Czwarty tekst</p>
Po wciśnięciu przycisku "wstecz" zamiast tego pojawia się:
<p>Pierwszy tekst</p><p>Drugi tekst</p>
iwosz
To proste, ale musisz mieć te teksty dobrze indexowane w bazie (np. po ID) tak aby wiadomo było które teksty są aktualnie pobrane (czy 1 i 2 czy 3 i 4 ... itd) a następnie pobierać odpowiednio dwa kolejne sprawdzając ile jeszcze zostało (count), gdy dojdziesz do ostatniego, zaczynasz od początku... to chyba najprostsze co można zrobić.

Cytat("mrSlowFlow")
Nie oczekuję, że ktoś napiszę za mnie cały kod, tylko proszę mnie nakierować jakich technik użyć.

1. kliknięcie na 'Dalej' wywoluje $.ajax() -> wysylasz zapytanie o dwa pierwsze teksty
2. pobierasz je (np. pytajac o dwa kolejne ID lub wykorzystując limit)
3. następnie odczytujesz w $.ajax() w sekcji success: - > wstawiasz za pomocą html() w odpowiednie miejsce
4. podmieniasz link w butonie 'Dalej' tak by wskazywał na kolejne ID lub zapamiętuj obecne ID w $_SESSION[]

Nie napisze za Ciebie całego kodu, żebyś się czegoś nauczył bo to na prawdę jest proste winksmiley.jpg

pozdr.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.