Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] cache strony
Forum PHP.pl > Forum > PHP
kielek
Witam,

Po wykonaniu pewnej akcji i przeładowaniu strony zmienia mi się zawartość boxa, jednak po cofnięciu zawartość tego boxa cofa się do wcześniejszego stanu, jak wyłączyć cachowanie strony w przeglądarce?
CuteOne
http://php.net/manual/en/function.header.php
kielek
Próbowałem już z tym:

1. header('Cache-Control: no-cache, must-revalidate');
  2. header("Pragma: no-cache");
  3. header('Expires: ' . gmdate('D, d M Y H:i:s', time()) . ' GMT');

jednak nie chce się słuchać... po kliknięciu wstecz w przeglądarce nadal zawartość boxa powraca do wcześniejszego stanu

doszedłem do rozwiązania:

1. header('Cache-Control: no-cache, must-revalidate, post-check=0, pre-check=0', false);
  2. header("Pragma: no-cache");
  3. header('Expires: ' . gmdate('D, d M Y H:i:s', time()) . ' GMT');

Jednak wyskoczył mi kolejny szkopuł, po przesłaniu formularza chcę wrócić do strony wcześniej za pomocą przeglądarki, więc przy powrocie wyskakuje okienko o potwierdzeniu przesłania danych z posta, wcześniej wszystko było ok, przez cache control komunikat nie wyskakiwał, zaczął wyskakiwać dopiero gdy zostało dopisane "false".

W jaki sposób mogę wyłączyć potwierdzenie? Wyżej podany sposób nie cachuje strony co jest mi akurat potrzebne, ale powiadomienia też nie mogę mieć.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.