Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zend Studio for Eclipse + xdebug + easy xdebug
Forum PHP.pl > Forum > PHP
VegetaSSJ
Witam, czy któryś z kolegów używał do debugowania wyżej wymienionego zestawu? Nie bardzo wiem jak to skonfigurować.

Fajnie działa to pod JetBrains PhpStorm, w sumie z buta bez dodatkowej konfiguracji. Wystarczy uruchomić debugowanie w IDE a na stronie kliknąć start xdebug session i IDE samo rozpoznaje że rozpoczęło się debugowanie. Będę wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki jak tego dokonać pod Zend Studio for Eclipse. Google mi niewiele powiedziało.
VegetaSSJ
Czytałeś do końca ?
VegetaSSJ
Kolego, linki które mi podajesz nic nowego do tematu nie wnoszą. Pytanie jest dość mocno sprecyzowane - napisałem w nim o jaką konfigurację mi chodzi.

Chodzi o to żeby rozpoczynać sesję debugowania z przeglądarki. Wygląda to tak że przy pomocy pluginu do firefoxa o nazwie "easy xdebug" rozpoczyna się sesję debugowania - IDE ma za zadanie przechwycić sygnał o tym że rozpoczęto sesję debugowania i dalej przejąć to zadanie.

Udało mi się dojść w eclipse gdzie ustawić aby IDE czekało na pojawienie się ide-keya - po wciśnięciu f5 w ff na stronie gdzie przy pomocy easy xdebug uaktywniłem debugowanie - eclipse uaktywania sie i pyta czy zaakceptować sesję a następnie rozpoczyna debugowanie - niestety nie zwraca uwagi na żadne brak-pointy i debugowania tak szybko jak się zaczyna tak szybko się kończy. Nie ma podglądu zmiennych i możliwości stepowania po kodzie. Nie robi też "break at first line".

Coś muszę mieć skopane w kofiguracji serwera lub xdebuga w php.ini ponieważ niestety phpStorm zachowuje się tak samo. Pytanie tylko co?
vokiel
Mea culpa, ale w pierwszym wpisie napisałeś o
Cytat
Wystarczy uruchomić debugowanie w IDE (...)
co mnie zmyliło - myślałem, że chcesz debugować z IDE.

Czemu akurat taka kolejność debugowania? W samym IDE masz przecież podgląd i przeglądarkę.

To: http://xdebug.org/docs/remote sprawdzałeś ?

Kiedyś miałem na XAMPP'ie ustawione, że skrypty automatycznie były debugowane w xdebug, ale nie było to połączone z IDE, jak będę w pracy to sięgnę do backp'ów i zobaczę jak to tam było, może to Cię naprowadzi.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.