Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Problem z zapisem do pliku
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
zabeckis84
Panowie poszperalem troche w sieci i znalazlem skrypt pozwalajacy zapisywac do istniejacego juz pliku ale pojawia sie problem.

Oto kod:

1. <?php
  2. $plik = 'mikro.pas';
  3. $tresc = "Dodaj to do pliku\n";
  4.  
  5. if (is_writable($plik)) {
  6. if (!$uchwyt = fopen($plik, 'a')) {
  7. echo "Nie mogę otworzyć pliku ($plik)";
  8. }
  9. if (fwrite($uchwyt, $tresc) === FALSE) {
  10. echo "Nie mogę zapisać do pliku ($plik)";
  11. }
  12.  
  13. echo "Sukces, zapisano ($tresc) do pliku ($plik)";
  14.  
  15. fclose($uchwyt);
  16.  
  17. } else {
  18. echo "Plik $plik nie jest zapisywalny";
  19. }
  20. ?>

Wyskakuje mi informacja: Plik mikro.pas nie jest zapisywalny. Mozecie mi powiedziec gdzie popelnilem blad ?
Quantum
Cytat
is_writable returns TRUE if the filename exists and is writable. The filename argument may be a directory name allowing you to check if a directory is writable. Keep in mind that PHP may be accessing the file as the user id that the web server runs as (often 'nobody'). Safe mode limitations are not taken into account.

a może, file_put_contents($plik, $tresc, FILE_APPEND); ? smile.gif
zabeckis84
dzieki zaraz sie tym zainteresuje

niestety dalej lipa zrobilem taki kod:

1. <?php
  2. $plik = 'mikro.txt';
  3. $tresc = "xxx\n";
  4. file_put_contents($plik, $tresc, FILE_APPEND);
  5. ?>

niestety wyskakuje taki komunikat:

Warning: file_put_contents(mikro.txt) [function.file-put-contents]: failed to open stream: Permission denied in /home/site/5146/www/php/wgrywanie2.php on line 4

plikowi ustawilem pelny dostep chmod 777 ale to i tak nic nie daje ...
smietek
Robisz to na jakimś darmowym hostingu? Bo widzę, że po prostu hosting blokuje Ci możliwość zapisywania plików.
zabeckis84
nie robie to na wykupionym hostingu w netii (kiedys futuro)

nie wiem czy to jest problem hostingu, poniewaz na serwerze zamiescilem skrypty do rejestracji i logowania rejestracja zbudowana jest tylko na bazie php nie bazie danych i bez problemu tworzy plik i zapisuje do niego dane a potem przy logowaniu bez problemu odczytuje z pliku

hmmm wrzucilem swoj skrypcik na DARMOWY serwer hostingowy i ... zadzialalo ! a na platnym nie chce
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.