Spawnm
21.09.2010, 17:48:44
Dziś ukazała się nowa wersja Spawn Framework o numerze 1.2.9.
Spawn Framework 1.2.9 oprócz kilku optymalizacji przynosi nam również nowe metody

Nowe metody dla sf_image:
* negate()
* brightness($arg)
* contrast($arg)
* colorize($r, $g, $b, $alpha)
* edgedetect()
* meanRemoval()
* smooth($arg)
* width()
* height()
* getInfo()
Dodatkowo:
Modyfikacje w sf_image - resize(), trueResize()
Usprawnienie w sf_db , sf_orm - count()
Usprawnienie sf_view - __toString().
Rozbudowa sf_valid o metodę validAll()
Najnowszą wersję można pobrać z
http://spawnframework.com/download
Jak przy kolejnej wersji nie poprawisz kłamstwa, że Twój framework niby to "implementuje MVC", to tak go zjadę u siebie na blogu, że się nie pozbierasz

. Twój kod nie ma nic wspólnego z tym wzorcem, poza tym, że się te trzy elementy nazywają modelem, widokiem i kontrolerem. Tworzysz framework - OK, Twoja wola i nic mi do tego, ale za takie ogłupianie ludzi i propagowanie największej herezji wzorców projektowych powinno się rozstrzeliwać bez sądu

. Co prawda wtedy mogłaby zginąć cała społeczność Ruby'ego i większość twórców frameworków PHP, ale porządek być musi!
Spawnm
21.09.2010, 19:07:06
To twoja opinia.
Jeśli chcesz porozmawiać o tym czy obecne frameworki są MVC załóż osobny temat, tutaj prosił bym bez offtopu i flame.
marcio
21.09.2010, 19:26:17
Cytat(Spawnm @ 21.09.2010, 20:07:06 )

To twoja opinia.
Jeśli chcesz porozmawiać o tym czy obecne frameworki są MVC załóż osobny temat, tutaj prosił bym bez offtopu i flame.
To nie opinia, tylko stwierdzenie faktow, dlaczego mamy oczerniac ludzi?
wookieb
21.09.2010, 19:49:11
Ej panowie wystarczy tak? Spawnm dostał już wystarczająco dużo informacji i opinii na temat jego FW.
ZYX Po twoim OPT2 też można jeździć jak po psie więc spokojnie z opiniami.
Crozin
21.09.2010, 20:28:29
Cytat
ZYX Po twoim OPT2 też można jeździć jak po psie więc spokojnie z opiniami.
Zjedź, byle by konstruktywnie. To sranie MVCem, który MVCem nie jest na lewo i prawo jest irytujące po prostu.
Co do wątku: będziesz informował o każdej nowej wersji "nie głównej"? OK, wydasz wersję 2 napisz nowy wątek, a nie śmieć takimi "pierdołami" (10 "drobnych" zmian). Szczególnie, zważywszy na fakt, grupy w jakiej jesteś.
Spawnm
21.09.2010, 20:31:15
Crozin - ok, myślę że to tyle w temacie/dziale newsów.
O, czyli jest jakiś limit na ilość krytyki, jaką dany projekt może otrzymać, po osiągnięciu którego autor może popaść w samozachwyt? Dobrze wiedzieć - zapamiętam sobie te słowa i Ci je przy stosownej okazji wypomnę, zwłaszcza "gdy będziesz jeździł po OPT jak po psie"

.
Spawnm -> każda krytyka może być uznana za czyjąś opinię, a jeśli Ci to tak bardzo przeszkadza i konkretną uwagę nt Twojego konkretnego projektu nazywasz "offtopem i flejmem", to naprawdę, życzę powodzenia w dalszym jego rozwoju. Na przyszłość zastrzeż sobie w poście, że dozwolone są tylko pochwały i po problemie, albo pogódź się z tym, że wystawienie projektu na widok publiczny narazi go na ogień mniej lub bardziej konkretnej krytyki.
Koniec mojego w tym temacie.
wookieb
21.09.2010, 21:06:28
Obiecuję, że jak znajdę czas na porównania OPT to bardzo ładnie spiszę Ci listę twoich grzechów
Spawnm
21.09.2010, 21:18:48
@Zyx - mówiąc o offtop i flame miałem na myśli że nie chcę w tym temacie kolejnej debaty czy obecne fw są mvc, czy w php da się uzyskać mvc itd.
Krytykę przyjmuję chętnie , bez niej pewnie wiele rzeczy w fw nadal by kulało. Jednak interesuje mnie krytyka co do samej budowy, tego co zrobiłem a nie tego czy dany user jest za mvc czy mvp.
(kolejne posty o wciskani ludzkości kitu z mvc czy mvp proponuję pisać już w innym temacie ew. przemilczeć. )
OK, a jakbym Ci napisał właśnie ad. budowy, że w miejscu X masz np. nieprawidłową implementację wzorca "Adapter", bo wyszła Ci "Fasada"? To przynajmniej, skoro robisz dla tego konkretnego wzorca projektowego jakieś dziwne wyjątki, nie nazywaj go wzorcem projektowym i wtedy absolutnie będzie mi zwisać, czy w Twoim frameworku jest "FrontController" czy "UkeleleMbawana".
Natomiast by nie było, konkretna uwaga do wsparcia: stronę, dokumentację itd. zrobiłeś po angielsku, a roi się w niej od elementarnych błędów. Co jak co, ale gubienie "s" w czasownikach 3 os. lp. czasu present simple, gubienie liczby mnogiej czy totalne ignorowanie faktu, że w języku angielskim zasadniczo nie ma podziału na rodzaj męski lub żeński, już bardzo mocno razi.
skowron-line
21.09.2010, 23:00:08
Moja propozycja jest taka żebyś umieścił swojego fw w dziale "Algorytmy, i inne bajki" i tam dorzucał post o nowych wersjach i aktualizacjach i tam niech się toczy dyskusja na jego temat (inni tak robią). A jak już będzie na tyle popularny że do zliczenia użytkowników będzie potrzeba więcej niż jednej ręki to wtedy warto będzie pisać w dziale news. Teraz robi się tylko śmietnik, zachowaj się jak na moda przystało i zrób z tym porządek.
darko
22.09.2010, 02:47:16
Dokładnie nie analizowałem całości kodu z braku czasu, ale zdziwiło mnie, że rozszerzenie pliku w klasie sf_file rozpoznajesz w ten sposób:
$ext = substr( $fileName, strrpos( $fileName, '.' )+1 );
zamiast posłużyć się funkcją pathinfo, a na końcu przy teście typu mime używasz zdeprecjonowanej funkcji mime_content_type

Co proponuję w zamian? Jakkolwiek to zabrzmi - proponuję w ogóle odpuścić sprawdzanie rozszerzenia i typu mime pliku jako zabiegi nieskuteczne. Kolejna sprawa to obsługa wysyłki wiadomości mailowych. Brakuje mi możliwości słania maili przez smtp. Po klasie sf_math spodziewałbym się czegoś więcej niż przeliczania hex -> rgb i odwrotnie chyba, że piszesz sobie tzw. "narzędziówkę" w konkretnym celu i z konkretnym planem. Ten kawałek kodu:
defined('SPAWNM') OR die('No direct access allowed.');
jak żywcem z Joomli wycięty

To takich kilka moich uwag na szybko i jak na tę porę. Nie przeglądałem kodu pod kątem realizacji założeń FW, ani MVC. Tak czy siak życzę powodzenia w dalszych pracach i oby ludzie tam klikali przycisk "Przekaż darowiznę"

ps kolorystyka i logo Twojego projektu trochę przypomina logo Zend Framework
Spawnm
22.09.2010, 08:56:37
Hmm o pathinfo zapomniałem, fajnie że napisałeś

Cytat
przy teście typu mime używasz zdeprecjonowanej funkcji mime_content_type
Użył bym finfo gdyby nie fakt że jest od 5.3. Wydam kiedyś fw w wersji 2 dla php5.3 to na pewno się to zmieni.
Cytat
Ten kawałek kodu:
jak żywcem z Joomli wycięty biggrin.gif
Zdziwię cię ale nigdy nie pobrałem jomli i nie zaglądałem do jej kodu.
Bajer z zabezpieczaniem plików przez defined jest stary jak świat a spotkać go można w większości projektów open-source.
Cytat
ps kolorystyka i logo Twojego projektu trochę przypomina logo Zend Framework
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=157348
cojack
28.09.2010, 17:59:24
Cytat(Zyx @ 21.09.2010, 23:19:34 )

OK, a jakbym Ci napisał właśnie ad. budowy, że w miejscu X masz np. nieprawidłową implementację wzorca "Adapter", bo wyszła Ci "Fasada"? To przynajmniej, skoro robisz dla tego konkretnego wzorca projektowego jakieś dziwne wyjątki, nie nazywaj go wzorcem projektowym i wtedy absolutnie będzie mi zwisać, czy w Twoim frameworku jest "FrontController" czy "UkeleleMbawana".
Natomiast by nie było, konkretna uwaga do wsparcia: stronę, dokumentację itd. zrobiłeś po angielsku, a roi się w niej od elementarnych błędów. Co jak co, ale gubienie "s" w czasownikach 3 os. lp. czasu present simple, gubienie liczby mnogiej czy totalne ignorowanie faktu, że w języku angielskim zasadniczo nie ma podziału na rodzaj męski lub żeński, już bardzo mocno razi.
Weźcie go zbanujcie.
erix
28.09.2010, 18:30:46
Cytat
Ten kawałek kodu:
jak żywcem z Joomli wycięty biggrin.gif
Tysiące skryptów korzysta z podobnej konstrukcji... O.o
Cytat
Weźcie go zbanujcie.
Ekhm, niby czemu?
On tak ma.
cojack
29.09.2010, 13:09:28
Poza tym Zyx już sie popisał swoją prze ogromną wiedzą na goldenline. Także teraz się odgryza, a po OPT można jeździć jak po łysej kobyle. Wookieb++
erix
29.09.2010, 13:49:37
~cojack, daj już spokój. Macie sobie coś do wyjaśnienia -> PW. Nie wszyscy muszą/chcą czytać, jak sobie nawzajem wyrywacie zabawki w piaskownicy i leci któryś potem do mamy, że nasypał piasku w oczy...
Crozin
29.09.2010, 14:54:17
Chodzi o ten wątek:
http://www.goldenline.pl/forum/1902151/wad...-zalety-opt/s/3 ? Nie czytałem całości (3-cią stronę już sobie odpuściłem), ale:
1. Wypowiedzi Zyxa były merytoryczne
2. Na zarzuty starał się odpowiedzieć porządnie, argumentując swoje poglądy (słuszne czy nie to już inna kwestia)
Ty natomiast (na co zresztą zwrócono Ci i tam uwagę) rzucałeś jakieś personalne docinki, nie przedstawiłeś ani jednego merytorycznego/konstruktywnego argumentu. Cytując jednego z "inteligentów" tamtej dyskusji:
weź się doucz... prowadzić dyskusję.
cojack
29.09.2010, 15:45:52
O ile "merytorycznie" tzn mijać się z prawdą, to były merytoryczne bo mądrze brzmiały i na tym by się kończyło.
erix
29.09.2010, 17:09:57
Ostatnie upomnienie.
Merytoryka wypowiedzi ~Zyxa na innym forum nie jest tematem tego wątku. Macie sobie coś do wyjaśnienia -> PW.
Ktoś zleje, poleci +10%.
darko
30.09.2010, 05:22:52
Cytat(cojack @ 28.09.2010, 18:59:24 )

Weźcie go zbanujcie.
A czy ty zawsze musisz się sadzić, nawet na własnym blogu ? o.O
smentek
22.01.2011, 22:34:12
Gdzie znajduje się repozytorium (git, svn, whatever?) z kodem frameworka? Gdzie znajdują się testy jednostkowe frameworka?
darko
24.01.2011, 00:51:34
~Spawnm: będą testy jednostkowe? Też mnie to ciekawi. Fajnie byłoby na gita wrzucić kod.
Spawnm
24.01.2011, 11:37:20
Będą pod koniec przyszłego miesiąca.
Obecnie mam strasznie mało czasu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.