Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] pobieranie nazwy katalogu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
karolina-kk
Witam,
bardzo pilnie potrzebuję pomocy!
Mam taki kod, który pobiera nazwę katalogu z serwera z folderu "domyślnego"
(załóżmy wszystkie nazwy katalogów pobierane są z folderu 'katalogi' - w tym folderze istnieje 'Katalog 1')

1. <td>&nbsp;<a href='$base_url&amp;path=".htmlentities(rawurlencode($path.$directory[0]))."/'>".htmlentities($directory[0])."</a></td>

Jak zrobić, aby na tej samej stronie można było wyświetlić, także nazwę podkatalogu (czyli Katalog 1/podkatalog)?

Z góry bardzo dziękuję za pomoc!
Daiquiri
manual readdir() i przykład drugi?
karolina-kk
Dziękuję za odpowiedź, trochę poczytałam na tej stronie i tak, o to mi chodziło, jednakże zależy mi na tym, aby zwracało mi nazwy podkatalogów w linkach - da się tak zrobić?
Daiquiri
A jak się wstawia linki? Tak: <a href="adres">nazwa</a> , więc musisz podmienić "adres" i "nazwa" na zmienne. Dla przykładu drugiego z manuala:
  1. <?php
  2. if ($handle = opendir('.')) {
  3. while (false !== ($file = readdir($handle))) {
  4. if ($file != "." && $file != "..") {
  5. echo "<a href=\"$file\" >$file</a>";
  6. }
  7. }
  8. closedir($handle);
  9. }
  10. ?>
Oczywiście zakładając, że $file będzie Twoim adresem. Może to być również:
  1. echo "<a href=\"TwojaSciezka/$file\" >$file</a>";
karolina-kk
Hm, tak, o to chodzi, jednakże nie rozumiem czemu wszystko pokazuję mi się czterokrotnie?
Daiquiri
A co Ci się pokazuje czterokrotnie? Wrzuć info o swojej strukturze katalogów i kod z którego korzystasz smile.gif.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.