Mam nie lada problem. Zaczołem pisać funkcje która będzie nakładać 2 obrazki na tło dodawć napis itp. lecz mam problem w funkcji strosuje imagejpeg() który wyświetla błąd
Kod
Warning: imagejpeg() [function.imagejpeg]: Unable to open 'gotowe/' for writing: Is a directory in /var/www/function.php on line 989
dałem chmod 777 na katalog nie zadziałało.
ustawiłem właściciela jako użytkownika poleceniem chown -hR istrd /var/www/
lecz dalej nie działa więc doszłem że jest to błąd w kodzie ale nie mogę go wychwycić
parametry to scieżki do plików i nazwa pod jaką ma być gotowy połaczony obrazek zapisany. Narazie nakładam jeden obrazek ale nie wiem jak to wychodzi z powodu właśnie tego błędu
function create_image($imgM,$imgN,$nazwa) { // Bibloteka GD /// if (exif_imagetype($imgN)=="image/gif" || exif_imagetype($imgN)=="image/GIF" || exif_imagetype($imgN)==IMAGETYPE_GIF ) { $img=imagecreatefromgif($imgN); } else if (exif_imagetype($imgN)=="image/png" || exif_imagetype($imgN)=="image/png" || exif_imagetype($imgN)==IMAGETYPE_PNG ) { $img=imagecreatefrompng($imgN); } else { $img = imagecreatefromjpeg($imgN); } if (exif_imagetype($imgM)=="image/gif" || exif_imagetype($imgN)=="image/GIF" || exif_imagetype($imgN)==IMAGETYPE_GIF ) { $img2=imagecreatefromgif($imgN); } else if (exif_imagetype($imgM)=="image/png" || exif_imagetype($imgN)=="image/png" || exif_imagetype($imgN)==IMAGETYPE_PNG ) { $img2=imagecreatefrompng($imgM); } else { $img2= imagecreatefromjpeg($imgM); } $szer=imagesx($img); $wys=imagesy($img); $szer2=imagesx($img2); $wys2=imagesy($img2); if($wys>$wys2) { $sH=$wys; } else { $sH=$wys2; } $sW=$szer2+$szer+60; $sH=$sH+80; $im=@imagecreatetruecolor($sW,$sH); $black=imagecolorallocate($im,0,0,0); $white = imagecolorallocate($im, 255, 255, 255); $tekst="tekst"; $np="to"; $pkt=$sH-20; $pkt2=$sH-85; $pkt3=$sH-70; imagecopy($im,$img,20,$sH-40,1,1,$szer,$wys); imagestring($im,2,175,$pkt,$tekst,$white); imagejpeg($im,"gotowe/".$n); imagedestroy($im); }