<?php function checkPass($user, $pass) { $login = $_POST['login']; $result = 2; continue; if($arr[0] != $user) continue; if($arr[1] == $pass){ $result = 0; break; } else break; } return $result; } } $_SESSION['komunikat'] = "Wprowadz nazwe uzytkownika i haslo:"; include('form.php'); } else{ $val = checkPass($_POST["login"], $_POST["haslo"]); if($val == 0){ $_SESSION['zalogowany'] = $_POST['login']; } else if($val == 1){ $_SESSION['komunikat'] = "Blad serwera. Zalogowanie nie bylo mozliwe!"; include('form.php'); } else if($val == 2){ $_SESSION['komunikat'] = "Nieprawidlowa nazwa uzytkownika lub haslo"; include('form.php'); } else { $_SESSION['komunikat'] = "Blad serwera. Zalogowanie nie bylo mozliwe"; include('form.php'); } } ?> <div align="center"> <h2> <?php else ?> </h2> <form name="formularz1" action="login.php" method="POST"> <b>Username:</b> <br> <input type="text" name="login"> <br> <b>Password:</b> <br> <input type="password" name="haslo"> <br><br> <input type="submit" value="Log in!"> </form><br><br> Don't have account jet? <a href="register.htm">register now!</a> </div>
Jak widzicie przy poleceniu ladowania strony skrypt ma otworzyc strone $x[1].php (31 i 43 linia kodu). zmienna $x ma przybierac wartosc 1 lub 11 a wartosc ta ma byc pobierana z pliku users/$login.pas. Wiem, ze w skrypcie musze wstawic cos takiego $x=file('users/$login.pas'); zmienna $login zczytywana jest w momencie logowania zeby porownac ja z haslem. Mam teraz takie pytanie gdzie mam w kodzie wstawic $x=file('users/$login.pas'), poniewaz jak nastepuje odwolanie do strony to wyskakuje mi komunikat, ze taka strona nie istnieje a moze robi sie to w zupelnie inny sposob ?